Cel- en taakstraffen wegens cocaïnehandel

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Vier van vijf mannen die in Alkmaar terechtstonden voor het verkopen van cocaïne in de Zaanstreek zijn vandaag veroordeeld tot cel- en taakstraffen. De vijfde man is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de handel in harddrugs, maar wel veroordeeld tot een taakstraf voor medeplichtigheid aan het verwerken van hennep.

Twee van de vijf verdachten bekenden dat ze in de zomer enkele maanden af en toe drugs verkochten, maar de rechtbank is tot de conclusie gekomen dat hun betrokkenheid bij de handel zeker negen maanden duurde en intensiever was. De rechter baseert zich onder meer op getuigenverklaringen, in beslag genomen telefoons en afgeluisterde gesprekken. De twee hebben twaalf maanden cel gekregen, waarvan zeven maanden voorwaardelijk en daarnaast de maximale taakstraf van 240 uur. Omdat ze al vijf maanden in voorarrest hebben gezeten, hoeven ze niet meer de gevangenis in.

De rechtbank concludeert verder dat de derde verdachte – die zijn betrokkenheid steeds volledig heeft ontkend – een sturende rol op de achtergrond heeft gehad gedurende alle negen maanden. Hij is veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Wormerveer

De vierde verdachte was minderjarig tijdens het plegen van de feiten. Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat hij ongeveer drieënhalve maand heeft gedeald. Hij kreeg een voorwaardelijke jeugddetentie van vijf maanden opgelegd. De vijfde verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur voor medeplichtigheid aan het drogen van hennep. Hij had daar in Wormerveer een deel van zijn bedrijfspand voor ter beschikking gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen