Afgelopen week vier nieuwe coronabesmettingen

Foto: Wikimedia / Martin D

Het officiële dodental door het coronavirus is opgelopen tot 6132. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu negentien sterfgevallen doorgekregen. Het is de eerste keer dat het instituut met een wekelijkse update komt. In Zaanstad werden vier nieuwe besmettingen gemeld, in Wormerland één en in Oostzaan geen.

 

 

 

 

Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen is getest. Het RIVM meldt alleen de overleden mensen bij wie het virus daadwerkelijk is vastgesteld. Het instituut kreeg ook negen meldingen van ziekenhuisopnames, wat het totaal op 11.886 bengt. Verder is de ziekte in de afgelopen week landelijk gezien 432 keer vastgesteld.

Sinds het begin van de uitbraak hebben minstens 50.694 mensen Covid-19 opgelopen, maar ook het werkelijke aantal coronagevallen ligt waarschijnlijk hoger. De meeste patiënten denken dat ze thuis besmet zijn geraakt met het virus. Ook het werk en het verpleeghuis worden relatief vaak genoemd als de bron.

Ruim procent geteste mensen ziek

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen en hebben de GGD’s bijna 296.000 tests uitgevoerd. Dat leverde bijna 3200 nieuwe gevallen op, wat neerkomt op 1,1 procent. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is half juni mogelijk gestegen tot 1. Dat betekent dat de gemiddelde patiënt één andere persoon besmet. Als het getal hoger wordt, verspreidt de ziekte zich weer snel en kan de druk op de zorg toenemen. Is het getal onder de 1, dooft het virus langzaam uit. Omdat er wat tijd tussen besmetting en ziek worden zit, is pas na een paar weken uit te rekenen hoe snel het virus zich verspreid heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen