Tuinders vinden eigen bomenbeleid beter dan het gemeentelijke

Foto: Google Street View

Volkstuinvereniging Jan Vroegop in Zaandam vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente als eigenaar van de grond de vereniging niet heeft ingelicht over de uitbreiding van de kapvergunningplicht voor grote percelen met veel bomen. De hobbytuinders zijn belast met het beheer en het onderhoud van het complex en willen daar liever geen inmenging in.

Het tuinencomplex vanuit de lucht gezien.

 

 

 

‘Ons tuinpark is een openbaar park en de vereniging is dan ook gericht op de openbare toegankelijkheid overdag en wij merken ook dat velen gebruikmaken van de mogelijkheden om door ons park en langs de tuinen te wandelen,’ schrijft waarnemend voorzitter Nanny Peereboom aan het college en de raad. Daar staan ook talrijke bomen en struiken en sinds 2016 is er een commissie Bomen en Groen die dat groen inventariseert en het bestuur adviseert over nieuwe of vervangende aanplant en over aanvragen van tuinders om bomen of struiken te mogen kappen. Die beslissingen worden door het bestuur genomen op basis van het in 2017 vastgestelde gemeentelijke bomenbeleidsplan.

Beter beleid dan gemeente

‘In het algemeen groen wordt zeer nauwkeurig bekeken of er bomen vervangen moeten worden en zo ja, welke bomen. Als een tuinder een boom wil kappen dan dient er bij het bestuur toestemming voor gevraagd te worden, waarna het bestuur – na het advies van de commissie Bomen en Groen – die al dan niet geeft. Gezien de zeer zorgvuldige wijze waarop onze vereniging met het parkgroen omgaat lijkt het ons niet wenselijk om ons huidige kapvergunningenbeleid in te ruilen voor het kapvergunningenbeleid van de gemeente,’ schrijft Peereboom. ‘Te meer omdat voor zover wij dit kunnen bekijken ons beleid en de handhaving daarvan verder gaan dan die van de gemeente.’ Jan Vroegop vraagt daarom toestemming om op de huidige voet verder te mogen gaan. Dat lichten de leden op het tuinencomplex aan de Ringweg graag nader toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen