Boerenprotest bij distributiecentrum AH aangekondigd

Foto: Rijkswaterstaat Verkeersinformatiedienst

Noord-Hollandse boeren willen volgens Ad Baltus van Boeren in Actie vanmiddag actievoeren bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam, nadat ze gisteren al met tientallen trekkers door Amsterdam reden. De boeren protsteren tegen de maatregel om koeien minder eiwitrijk voedsel te geven om zo de uitstoot van stikstof te beperken.

In december vorig jaar verbood de kortgedingrechter Farmers Defence Force nog om distributiecentra van supermarkten te blokkeren op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per locatie. De branchevereniging van de Nederlandse supermarkten CBL spande het geding toen aan uit vrees voor lege schappen in de aanloop naar de kerstdagen en de daardoor dreigende miljoenenverliezen. Gisteren blokkeerden boze agrariërs met zo’n 100 tractoren het distributiecentrum van AH in Zwolle. Daarna deden ze bij het politiebureau in de buurt aangifte tegen minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wegens dierenmishandeling.

Eiwit in krachtvoer

De melkveehouders zijn het met de minister eens dat koeien moeten minder eiwitrijk voer moeten krijgen, maar niet op de manier die Schouten voorstelt. Zij wil een limiet aan de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer dat koeien krijgen naast gras, mais of hooi. Melkveehouders riskeren vanaf 1 september een boete van 2500 euro als ze krachtvoer met te veel eiwitgebruiken of op voorraad hebben. Ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde zegt dat het plan van Schouten schadelijk is voor de gezondheid van de dieren.

Doorrekening

Zo’n 40 procent van de 16.000 melkveebedrijven krijgt volgens brancheorganisatie LTO last van het plan. Dat zijn de boeren die afhankelijk zijn van krachtvoer, bijvoorbeeld omdat de gewassen die in hun regio groeien beperkt zijn en onvoldoende zijn voor een gebalanceerd dieet. De boeren hebben zelf een alternatief plan ingediend bij de minister. De Tweede Kamer nam in een marathonzitting afglopen vrijdagmorgen om half vier een motie van het CDA en de VVD aan om haar plan en het alternatieve plan van de boeren door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen