Tweede Landelijke Zonnekijkdag met uitgebreid online programma

Foto: Pixnio / CC0

Voor wie de zon eens in een ander licht wil zien, is er vandaag de tweede Landelijke Zonnekijkdag. ‘Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag,’ belooft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Meerdere sterrenwachten doen mee aan het evenement. Enkele sterrenwachten zijn open voor het publiek, zoals Sonnenborgh in Utrecht en Tivoli in Oudenbosch. Zij zetten zonnetelescopen neer, die speciale filters hebben om het felste licht tegen te houden. Zo kunnen mensen de vlekken op het oppervlak van de zon zien zonder verblind te worden. Vanwege het coronavirus is er dit jaar ook een onlineprogramma, zodat mensen niet per se naar buiten hoeven. Zo is de zon virtueel te bekijken via de radiotelescoop in het Drentse Dwingeloo. Die kan door wolken en regen heen kijken, dus de live stream kan sowieso doorgaan.

Kinderactiviteit

Verspreid door Nederland zullen verschillende sterrenwachten, sterrenkunde-amateurs en universitaire instellingen van 10:00 tot 16:30 uur een livestream wijden aan de zon, met om 20:00 uur op YouTube een online planetariumshow door de Rijksuniversiteit Groningen waarin wordt uitgelegd hoe de zon en de planeten zijn ontstaan en hoe de zon er van dichtbij uitziet. U vindt deze informatie ook in dit complete overzicht. De volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel daagt kinderen uit om thuis een zonnige activiteit uit te voeren, door zelf een zonnewijzer te maken. Er zijn verschillende tekeningen (ontworpen door een medewerker van Orion) te downloaden van diverse soorten zelfbouwzonnewijzers. U vindt ze op de website van de sterrenwacht. Kijk hier voor het beschikbare materiaal.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen