Overal betaald parkeren invoeren kán helemaal niet

Judit Raa kreeg een storm van kritiek over zich heen.
Judit Raa kreeg een storm van kritiek over zich heen.
Foto: Beeld uitzending gemeenteraad Zaanstad

De ‘rijdende zaakbelasting’ die de Partij voor Dieren gisteren op de raadsagenda zette is geen toekomstbeeld dat inwoners van Zaanstad moeten vrezen: parkeerbelasting generiek uitrollen over de hele gemeente kán volgens wethouder Hans Krieger wettelijk gezien helemaal niet.

De poging van Judit Raa om ‘het gebruik van de openbare ruimte uit de taboesfeer te halen’ en die ruimte terug te geven aan spelende en voetbalende kinderen en aan mensen die liever groen dan stenen zien stuitte op een muur van afkeuring. En zelfs enige hilariteit, wat GroenLinks ertoe bracht op te merken dat het niet de bedoeling is dat raadsleden elkaar uitlachen om hun ideeën. De POV vroeg zich af van welke planeet Raa komt, Liberaal Zaanstad noemde het voorstel ’te belachelijk voor woorden’ en de PVV pleitte en passant voor ‘PvdD-vrije zones’. ‘Krijg ik met zo’n parkeerbelasting dan ook vaste plek?’ wilde Harrie van der Laan (POV) weten. ‘Nee,’ antwoordde Raa blijmoedig: dat is immers in gebieden met parkeervergunningen evenmin het geval.

Ook in Delft voorgesteld

De VVD vroeg zich af wat er zou gebeuren als alle autobezitters die nu in de auto naar hun werk gaan de trein zouden moeten gaan nemen. Onmogelijk. Fractievoorzitter Stephanie Onclin zag in het voorstel vooral het pesten van de werkende mens. Raa daarentegen benoemde naast jaarlijkse inkomsten van zeven miljoen euro voor de gemeentekas nóg een voordeel in lastige coronatijden: meer werkgelegenheid. Want de invoering van betaald parkeren in de hele gemeente zou immers een forse uitbreiding van het aantal controleurs noodzakelijk maken. En zo raar vond ze haar voorstel ook helemaal niet: in Delft heeft D66-wethouder Martina Huijsmans precies hetzelfde voorgesteld. Hier stemde alleen Raa vóór haar eigen motie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen