Geen lood in drinkwater oudere Zaanse scholen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Bij geen van de zestien scholen in Zaanstad van vóór 1962 is lood in het drinkwater aangetroffen. Dit betekent dat er in de Zaanse schoolgebouwen geen loden leidingen aanwezig zijn.

De mogelijke aanwezigheid van loden leidingen in de gebouwen is onderzocht omdat er in de media regelmatig aandacht wordt besteed aan het drinkwater uit oude loden leidingen en het gezondheidsrisico dat dit met zich meebrengt. Dit geldt voor panden die gebouwd zijn vóór 1960: sinds dat jaar is het gebruik van loden waterleidingen verboden. Vandaar dat de gemeente in overleg met de schoolbesturen besloot tot een onderzoek en daarbij bewust een veilige marge van twee jaar heeft aangehouden, omdat mogelijk na 1960 onverhoopt toch nog korte tijd lood gebruikt is. Gisteren hebben alle schoolbesturen gelijktijdig de ouders ingelicht over de uitslag van het onderzoek.

Norm omlaag

Eind 2022 wordt de norm voor lood in drinkwater met de helft verlaagd, meldde het kabinet gisteren. De Gezondheidsraad had hierop aangedrongen in een rapport dat eind vorig jaar is verschenen. Over ruim twee jaar mag niet meer dan vijf microgram per liter drinkwater aanwezig zijn; dat is nu nog tien microgram. Het loodgehalte in het Nederlandse kraanwater ligt in de meeste gevallen rond een microgram per liter, zo bleek eerder uit onderzoek van deze raad.

Niet in corporatiewoningen

Naar schatting hebben in ons land tussen de 100.000 en 200.000 oude woningen nog loden leidingen. Hoge blootstelling aan lood is vooral voor baby’s die flesvoeding krijgen, jonge kinderen en zwangere vrouwen niet goed. De Gezondheidsraad adviseerde om de nog resterende loden binnenleidingen te saneren. Het college van Zaanstad antwoordde eind vorig jaar op vragen van de SP dat in de corporatiewoningen in de gemeente geen loden leidingen (meer) aanwezig zijn, maar dat er geen zicht is op de situatie in particuliere huizen.

Atlas Leefomgeving

In de Atlas Leefomgeving staan vier digitale kaarten (kijk bij ‘Nieuwe kaarten’) waarop het bouwjaar van panden in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen(opent in een nieuw venster) gekoppeld is aan gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de leeftijdsopbouw per buurt en aan de buurt- en gemeentegrenzenkaarten. De kaarten gebaseerd op cijfers uit 2018 geven zo bijvoorbeeld een beeld van het aantal baby’s en jonge kinderen per vierkante kilometer in panden die zijn gebouwd voor 1960 en die mogelijk loden leidingen kunnen bevatten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen