Minder huizen, meer vliegen: voor Rosa, GL en PvdA niet te verteren

Foto: Flickr / Benjamin van Waart

Het kan niet zo zijn dat woningbouw, bedrijvigheid en de energietransitie in onder andere Zaanstad op een lager pitje komen te staan omdat de stikstofruimte die daarvoor nodig is wordt overgeheveld naar Schiphol. Zaanstad moet zich daar in alle relevante gremia met klem tegen verzetten, vinden GroenLinks, Rosa en de PvdA.

De drie partijen komen morgenavond met een motie van die strekking. De Zaanse gemeenteraad droeg het college in mei vorig jaar al op om overal waar Schiphol aan de orde komt te bepleiten dat de luchthaven in ieder geval tot 2023 niet verder groeit en dat nachtvluchten worden afgeschaft. De Omgevingsraad Schiphol waarin Zaanstad samen met 32 andere gemeenten en bewoners vertegenwoordigd is is tegen een verdere ontwikkeling van Schiphol en de Bestuurlijke Regie Schiphol waarin Zaanstad samen met 55 andere gemeenten en vier provincies zitting heeft heeft zich uitgesproken tegen de gedoogconstructie waardoor er niet op het aantal vliegbewegingen gehandhaafd kan worden. En toch kiest het kabinet in de Ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050 voor een groei van het aantal vliegbewegingen van een tot anderhalf procent per jaar, waarbij het aantal vliegbewegingen kan oplopen tot 680.000 in 2050.

Geen natuurvergunning

Dat schuurt des te meer omdat Schiphol niet beschikt over een vergunning voor stikstofdepositie in het kader van de Wet natuurbescherming, waar elke andere sector in het land wel mee te maken heeft sinds de Raad van State vorig jaar het rekenmodel voor stikstofdepositie in de natuur naar de prullenbak verwees. Tot en met 9 juli kunnen nog zienswijzen over de Ontwerp Luchtvaartnota en de milieueffectrapportage worden ingediend en PvdA, Rosa en GL vinden dat Zaanstad dat moet doen om het standpunt uit te dragen dat de gedoogconstructie van het aantal vliegbewegingen van tafel moet, dat de luchthaven niet verder mag groeien en dat er meer (stikstof)ruimte moet komen voor woningbouw, bedrijfsactiviteiten en de energietransitie.

https://twitter.com/magdasmink/status/1278215256616075265

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen