Man het schip in met vals huwelijksbootje

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Bigamie staat niet dagelijks op de rol bij de rechtbanken, maar de rechtbank Noord-Holland moest zich er nu toch over buigen. Het resultaat is dat een in Thailand wonende vrouw haar ex-echtgenoot die geen echtgenoot blijkt te zijn geweest nu enkele tonnen terug moet betalen.

De man en de vrouw trouwden in maart 1992 en gingen in 2002 uit elkaar. In een convenant werd bij de scheiding overeengekomen dat de man zijn ex maandelijks 1200 euro aan alimentatie zou betalen plus een bedrag van ruim 45.000 euro in verband met de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. Waar de vrouw nooit met een woord over repte was echter dat zij in 1987 in het Verenigd Koninkrijk al met iemand anders was gtrouwd en dat dit huwelijk nooit ontbonden was. Toen dat eenmaal duidelijk werd eiste de man de nietigverklaring van zijn huwelijk en de terugbetaling van al zijn financiële steun – met rente vanaf de dag van betaling.

Huwelijk van tafel

Opgeteld was het bedrag aan betaalde alimentatie inmiddels opgelopen tot 96.000 euro maar daarnaast had de bedrogen niet-echtgenoot ook nog eens ten onrechte 400.000 euro in verband met pensioenverevening aan de vrouw heeft betaald. En dan nog de afkoopsom. Omdat in de Nederlandse wet staat dat iemand maar met één persoon tegelijkertijd getrouwd kan zijn ging de rechtbank mee in de eis van de man en verklaarde het huwelijk nietig – wat betekent dat het met terugwerkende kracht nooit heeft bestaan. En er dus ook geen verplichtingen uit voort kunnen vloeien.

Geld is op

Dat betekent dat de man nu recht heeft op de teruggave van 96.000 euro aan partneralimentatie, een bedrag van minimaal 429.621,55 euro in het kader van de pensioenverevening door een pensioenfonds voor vliegend personeel en 45.378,02 voor de afkoopsom in het echtscheidingsconvenant. De vrouw vroeg haar die bedragen kwijt te schelden, omdat het geld al op is gegaan aan haar levensonderhoud.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen