Corona kost gemeente dit jaar in het ergste geval bijna tien miljoen

Foto: Pixabay / Geralt

De coronacrisis kost Zaanstad volgens een grove schatting tot nu toe tussen de 3,8 miljoen en de 9,6 miljoen euro extra in 2020. Bij deze eerste inschatting is rekening gehouden met de compensatie die het Rijk al heeft toegezegd.

Over sommige zaken zijn er nog geen beloften gedaan en deze zijn dus ook nog niet meegerekend. Ook voor 2021 is een eerste inschatting gemaakt. Het ziet ernaar dat de gemeente dan ongeveer vijf miljoen euro extra kosten heeft. Hierbij is een mogelijke compensatie van het Rijk nog geheel buiten beschouwing gelaten. Dit staat in de Rapportage financiële gevolgen coronacrisis die het college naar de raad heeft gestuurd. Deze rapportage wordt de komende tijd regelmatig geactualiseerd. ‘Dit drukt ons opnieuw met de neus op de feiten,’ zegt wethouder van Financiën Hans Krieger in een persbericht. ‘Met deze eerste doorrekening in handen zien we de impact van corona ook in economische en financiële zin. Corona laat diepe sporen na in onze gemeenschap en wij moeten ervoor zorgen dat we keuzes maken die ervoor zorgen dat we hier sterker uit kunnen komen.’

Keuzes maken

College en raad moeten volgens hem samen kijken naar welke zaken absoluut moeten en wat wellicht ook iets minder kan. ‘Want het moet uit de lengte of uit de breedte komen. De komende periode moeten we de koers gaan bepalen, te beginnen met het vaststellen van de voorjaarsnota.’ In de rapportage worden de financiële gevolgen beschreven. Duidelijk is vooral ook dat er nog veel onzekerheden zijn. Op basis van de eerste inschatting blijkt dat een aantal postendot jaar flink op de begroting drukt. Zo zijn de inkomsten van de gemeente rond de twee miljoen euro lager als gevolg van het niet of minder innen van lokale heffingen.

Tozo

Ook op het gebied van werk en inkomen is de impact groot. De verwachting is dat er tussen zeven ton en 4,7 miljoen euro extra nodig is. Dit zit vooral in meer mensen die in de bijstand terechtkomen en meer mensen die gebruikmaken van armoederegelingen. Ook de Tozo-regeling brengt fikse kosten met zich mee, maar deze worden voor 100 procent  vergoed door het Rijk. Tot 1 juni werden er 4015 aanvragen gedaan voor een uitkering levensonderhoud op grond van de Tozo 1. Deze zijn bijna allemaal afgehandeld: bij de laatste tussenstand waren er zijn nog 66 aanvragen in behandeling waarvan 50 in de fase ‘hersteltermijn’.

Er zijn daarnaast onder Tozo 1 en 2 620 aanvragen voor een Tozo-bedrijfskrediet gedaan, waarvan er 309 zijn afgehandeld. Sinds 1 juni werden 704 aanvragen gedaan voor een Tozo 2 voor levensonderhoud, waarvan 215 zijn afgehandeld. Er zijn in totaal 341 aanvragenvoor een Tozo-uitkering afgewezen, maar in een aantal gevallen hebben ondernemers een tweede aanvraag ingediend waarop wél positief is beslist. Bijvoorbeeld omdat de aanvrager alsnog kon aantonen aan alle voorwaarden te voldoen. In een enkel geval heeft een bezwaarschrift geleid tot het alsnog toekennen van Tozo, aldus de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen