Handgels lang niet altijd wat ze lijken te zijn

Foto: Brandveilig-nederland.nl

Handgels die bij ingangen van openbare gebouwen staan, voldoen lang niet altijd aan de norm. Het AD heeft een steekproef gehouden en testte 21 gels in verschillende steden die bij een kerk, een supermarkt of een ander openbaar toegankelijk pand stonden.

Dertien monsters haalden de norm van 70 procent alcohol niet. Met inachtneming van een foutmarge bleven er vijf monsters over die absoluut onvoldoende scoorden: nul procent (alleen water), 2,9 procent, 38,3 procent, 46 procent en 59,7 procent alcohol. De krant nam de monsters zelf af en liet die testen door NedLab in Middelharnis. ‘Je hebt geen idee wat je op je handen smeert,’ zegt directeur Willem Struijk van NedLab in de krant. ‘Ik ben bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.’

Zonder etiket

Volgens Hans Razenberg van branchevereniging NVZ Schoon HygiĆ«nisch Duurzaam zijn er veel illegale handgels op de markt zijn: ‘Ik kom geregeld in winkels. Daar kun je zo je quotum aan boetes naar binnen harken als het gaat om de handgel. Vaak zit er niet eens een etiket op.’ Gels die minder dan 70 procent alcohol bevatten hebben geen enkel effect. Veel ‘snelle jongens’ zien er in deze tijd echter een gouden handel in.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen