Raadsvragen Den Helder: vervuilde Zaanse bagger in plaatselijke haven?

Foto: Pixnio / CC0

Het storten van circa 6000 kubieke meter vervuilde bagger uit de oude fundering van de Zaanse Wilhelminasluis in de Museumhaven Willemsoord in Den Helder baart de plaatselijke partij Behoorlijk Bestuur grote zorgen, meldt de nieuwssite Regio Noordkop. De fractie heeft er vragen over gesteld aan het college.

Volgens BB blijkt uit documenten van Rijkswaterstaat de bagger gevaarlijke stoffen bevat en is er in Den Helder sprake van een milieudelict. Ook zouden in de haven nu planken, balken en grote stukken hout van soms 50 kilo met metalen uitsteeksels komen bovendrijven. Behoorlijk Bestuur vraagt het college of dat bereid is om een meting te doen om de aard van de vervuiling te kunnen vaststellen. De fractie spreekt van lood, kwik, zink en giftige chloorverbindingen. Het storten van de Zaanse bagger gebeurde in het kader van de sanering van de waterbodem in het kanaal van de Museumhaven, die zwaar verontreinigd is.

Onderzoek vooraf

Daar zou nu wat minder vervuilde grond over zwaar vervuilde grond zijn gestort. ‘De gemeente is verplicht om de waterbodem te saneren en doet dat door de waterbodem af te dekken met schonere bagger. De afgelopen twee weken zijn de eerste ladingen bagger geplaatst. De werkzaamheden zullen nog een paar weken in beslag nemen,’ lier de gemeente op 23 april weten. Het saneringsplan is opgesteld door Den Helder, de provincie, de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier. De bagger uit Zaandam is eerst onderzocht door een onafhankelijk adviesbureau.

Schoner en veiliger

‘De partij bagger wordt in Den Helder eerst gezeefd om eventuele grotere brokken te verwijderen. Er komen namelijk stukken hout met de bagger mee. Dat hout komt uit de oude fundering van de Zaanse sluizen, en die willen we niet in de waterbodem hebben. Daarom worden deze met een rooster eruit gehaald en afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf,’ aldus de informatie van eind april. ‘De sanering verloopt voorspoedig. Ik ben blij dat we de waterbodem binnenkort schoner en veiliger kunnen opleveren,’ werd ten opgetekend uit de mond van wethouder Remco Duijnker.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen