Weer minder corona: nu zaak tweede golf te voorkomen

Foto: Pixabay / Pezibear

Het RIVM meldt vandaag tien overlijdens van bevestigde coronapatiënten en vijfien ziekenhuisopnames. Daarmee heeft Covid-19 nu 5680 levens geëist in ons land. Daarbij zijn ook 45 inwoners van Zaanstad, zes van Wormerland en twee van Oostzaan.

Het aantal vastgestelde besmettingen liep de afgelopen 24 uur met 125 op tot 43.995. Het aantal ziekenhuisopnames steeg tot 11.552. Hans Brug, algemeen directeur van het RIVM, zei vandaag in het televisieprogramma Buitenhof dat een eventuele tweede golf van coronabesmettingen afhangt van de discipline waarmee mensen zich aan de veiligheidsregels houden. ‘ We moeten gaan leven met het virus,’ zei hij. Een vaccin zal volgens hem de gevolgen van de ziekte kunnen inperken. Verder zei Brug dat het RIVM en wetenschappers nog elke week leren van het nieuwe virus door alle onderzoeken en informatie: ‘De kennis over het virus is al groot, maar we weten nog heel veel niet.’

Basisregels blijvertjes

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onder 90.000 Nederlanders blijkt volgens Brug dat verreweg de meeste mensen zich goed houden aan de gedragsregels en ook dat ze het goed kunnen volhouden. Het lijkt al een gewoonte te worden. Met het langzaam terugdraaien van de lockdown is het nodig om steeds te ontdekken hoe mensen zich aan de regels houden en kunnen houden. Geen handen schudden en vaak je handen wassen wordt het nieuwe normaal. Volgens Brug is het sowieso beter dat mensen zich aan die regels houden omdat het ook andere infecties vermindert. Zo lopen volgens hem minder mensen diarree op, omdat de handen beter worden gewassen bij het bereiden van eten.

Voor de tweede keer besmet

De Engelstalige website Politico meldt vandaag dat dertien bemanningsleden van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt positief getest zijn op Covid-19 nadat ze van corona waren hersteld en waren teruggekeerd naar het schip. Dat ligt sinds eind maart voor anker in Guam na een virusuitbraak.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen