Dwangsommen voor stelselmatige overtreders noodverordening

Foto: Pixabay / Peter Raudenkolb

De gemeente is voornemens om inwoners die structureel de noodverordening ten behoeve van de coronabestrijding negeren en samenscholen in plaats van een boete een last onder dwangsom op te leggen. Dat betekent vooraf vastgesteld bedrag per geconstateerde overtreding tot een vooraf vastgesteld maximum.

Het primaire doel van deze sanctie is een stok achter de deur om de overtreding te beëindigen. Een last onder dwangsom of de wat het doel betreft vergelijkbare bestuursdwang wordt ingezet om ervoor te zorgen dat regelgeving wordt nageleefd. Vorderingen die daaruit voortkomen worden ook in deze tijden van corona volledig ingevorderd: er is hierbij geen sprake van de coulance die momenteel geldt voor andere vorderingen van de gemeente op burgers en ondernemers met financiële problemen.

Overtredingen APV én noodverordening

Bij overtredingen van de APV zoals het dragen van inbrekerswerktuigen, drugshandel op straat, het dragen van messen, overtredingen van een vergunning voor bijvoorbeeld een horecabedrijf, het plaatsen of niet weghalen van illegale bouwwerken, het niet herstellen van funderingen en straks dus ook het stelselmatig ovetreden van de noodverordening kan bestuursdwang of een last onder dwangsom worden opgelegd door de burgemeester. Bestuursdwang geeft de betrokkene een termijn waarop een illegale situatie straffeloos hersteld kan worden. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente dat laten doen en de rekening verhalen op de in gebreke gebleven inwoner. Bestuursdwang en een dwangsom mogen niet tegelijkertijd worden opgelegd; het bestuursorgaan dat een maatregel wil opleggen moet dus kiezen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen