Testfase biomassacentrale Pascalstraat binnenkort voorbij

Foto: Warmtenet Zaandam - Oost

Het testen van de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam ‘heeft wat vertraging opgelopen omdat er monteurs uit Noord-Italië moesten komen’. Dat antwoord de gemeente op een vraag via Twitter. De centrale ‘zou binnenkort in gebruik moeten gaan,’ staat er ook nog.

De testfase van de centrale van Bio Forte zou al voor vorig jaar Kerstmis zijn afgerond. Eind februari was er een technisch probleem waardoor omwonenden plots te maken kregen met een stevige rookontwikkeling. Vervolgens bleek dat Bio Forte te laat was geweest met het melden van het probleem bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Volgens de GGD Zaanstreek – Waterland en het college van Zaanstad heeft de rook niet voor gevaar gezorgd in de omgeving en zijn er geen ‘blijvende gezondheidsklachten’ door te verwachten. Wat de te late melding van de storing voor consequenties zal hebben voor Bio Forte is nog niet bekend. De dienst heeft sindsdien op de eigen website geen mededelingen meer over de centrale gedaan.

Op 29 februari, twee dagen na het technische defect schreven wij: ‘Na het weekend worden de ketels opnieuw gecontroleerd opgestart om het testen te hervatten. De consignatiedienst van de omgevingsdienst weet daarvan en zal snel ter plaatse kunnen zijn in het geval van een nieuwe storing.’ Sindsdien zijn twee maanden verstreken en zijn er dus kennelijk problemen geweest die door buitenlandse monteurs moesten worden opgelost. Gezien de draconische veiligheidsmaatregelen die de Italiaanse regering in het noorden van het land moest nemen in verband met de corona-uitbraak daar was uitreizen voor deze specialisten wellicht enige tijd niet aan de orde. Maar het verklaart nog steeds de uitloop van ruim vier maanden van de testfase niet helemaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen