Winkelverbod voor mensen die onvoldoende afstand houden

Foto: Pexels / Anna Shvets

Ondernemers kunnen mensen die zich in een winkel niet aan de instructies uit de noodverordening houden een winkelverbod geven. Daarmee wordt iemand voor een bepaalde periode de toegang ontzegd. Ondernemers kunnen zelf bepalen voor welke overlast of strafbare feiten een winkelverbod wordt uitgereikt.

Dat schrijft de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland in een nadere uitleg van de nieuwe bepalingen. Winkeliers kunnen zo’n verbod mondeling of schriftelijk opleggen op grond van huisvredebreuk. Een winkelverbod is maximaal een jaar geldig en geldt alleen voor de winkel waarvoor het verbod is uitgereikt. Vanaf nu zal zowel de politie als handhaving vaker op straat aanwezig zijn om op te treden tegen groepsvorming en het negeren van de opdracht om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren. In de noodverordening staan de tijdelijke maatregelen die in een normale situatie niet gelden, zoals de verplichte sluiting van de horeca, het verbod op evenementen en het samenscholingsverbod. De politie en gemeenten kunnen met deze noodverordening gemakkelijker optreden en boetes uitdelen als maatregelen worden genegeerd.

(Nog) geen gebieden afgesloten

Het samenscholingsverbod geldt voor de hele regio Zaanstreek – Waterland: er worden dus geen specifieke gebieden aangewezen. Méér dan twee personen die te dicht bij elkaar zijn vormen al een groep. Een uitzondering op die regel zijn personen die een gezamenlijk huishouden vormen en kinderen tot en met twaalf jaar die samen spelen onder toezicht van een of meer ouders of voogden. Die volwassenen dienen dan onderling wél anderhalve meter afstand bewaren. Vooralsnog is het afsluiten van een gebied in onze regio nog niet aan de orde. Mochten mensen zich niet houden aan de maatregel van afstand houden, dan wordt dit echter opnieuw bekeken. Vandaag wordt bekend tot wanneer de regering de huidige beperkende maatregelen die tot en met 6 april zouden gelden gaat uitbreiden. Denk daarbij aan de sluiting van de scholen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen