Corona check OLVG nu ook hier beschikbaar

Foto: Piqsels / Creative Commons Zero - CC0

Vorige week is de corona check gelanceerd, een app waarmee het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis inwoners van Amsterdam op afstand hulp biedt bij klachten die mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Inmiddels is het aantal hoofdstedelingen dat de applicatie actief gebruikt opgelopen tot 41.000, met ruim 33.000 dagelijkse gebruikers.

Omdat er veel vraag naar is is de capaciteit vergroot en is vanaf vandaag is de app ook beschikbaar voor postcodegebieden in onder andere Zaanstad. Bij de lancering was OLVG corona check alleen te gebruiken voor inwoners van achttien jaar en ouder van de regio Groot-Amsterdam, met postcodes 1000 tot 1119. Na een eerste week van opstarten, continu monitoren, verbeteren en uitbreiding van het medisch team is het nu mogelijk dit postcodegebied te verruimen. Ook mensen die in het gebied 1501 tot en met 1567 wonen kunnen zich nu aanmelden.

Hoe het werkt

De OLVG corona check is ontstaan uit een samenwerking tussen het OLVG en het Amsterdamse bedrijf Luscii. In de app geven deelnemers dagelijks een aantal zaken door, zoals de symptomen keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, temperatuur (koorts) en hoesten. Achter de app staat een medisch team dat de ingestuurde gegevens beoordeelt en volgt. Als dat medisch noodzakelijk is wordt binnen 24 uur contact opgenomen. Als er geen medische reden is voor contact, volgt binnen 48 uur een geautomatiseerd bericht. De RIVM-richtlijnen en het OLVG-protocol zijn daarbij leidend. De OLVG corona check is nadrukkelijk géén vervanging van reguliere zorg of spoedzorg.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan inzet van de app in de rest van Nederland. In nauw overleg met een aantal ziekenhuizen in Noord-Brabant is ervoor gekozen niet in deze zwaar getroffen regio, maar in andere provincies te starten. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zal de app als eerste ter beschikking stellen aan de inwoners in hun omgeving, gevolgd door het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Met andere ziekenhuizen wordt gewerkt aan een verdere uitbreiding.

Aanmelden

Aanmelden voor de app gaat via www.olvgcoronacheck.nl. Na de beoordeling op basis van een aantal criteria (waaronder het postcodegebied) is het mogelijk de app te downloaden. De app en dienstverlening van het medisch team is gratis.

Reacties