Boa’s in de frontlinie voor handhaving afstandsgebod

De burgemeester in gesprek met twee gemeentelijke handhavers.
De burgemeester in gesprek met twee gemeentelijke handhavers.
Foto: Facebook / Jan Hamming

Worden de buitengewone opsporingsambtenaren de kop van Jut als de aangescherpte regels over afstand houden gehandhaafd moeten worden? Liberaal Zaanstad maakt zich er zorgen over en wil van het college meer opheldering over de manier waarop dit in Zaanstad aangepakt gaat worden.

Boa’s worden zonder verdedigingsmiddel of bescherming de straat op gestuurd, precies nu iedereen daar moet wegblijven. ‘Wat doe je bijvoorbeeld als iemand in je gezicht hoest,’ schreef Gemeente.nu al vóór de persconferentie van gisteravond, waarbij duidelijk werd dat we tot  minimaal 1 juni in een ‘lockdown light’ zullen zitten: alleen nog in uiterste noodzaak de straat op en met niet meer dan twee mensen tegelijkertijd. Het tegenovergestelde geldt voor de boa’s: die moéten juist de straat op. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om mensen te beboeten die zich op straat niet aan de maatregel houden om tenminste anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat moeten ze in Zaanstad doen zonder een wapenstok of pepperspray om mensen die daar niet van gediend zijn tot de orde te kunnen roepen. Hoe gaat dat uitpakken?

Nog geen nieuwe regeling

In oktober 2019 is een landelijke regeling voor de uitrusting en bewapening van boa’s opgesteld en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid beloofde de Tweede Kamer dit voorjaar met informatie te komen over de uitvoering en mogelijke verdere maatregelen. Maar het coronavirus heeft de minister ingehaald: er moet op stel en sprong streng gehandhaafd worden door mensen zonder een uitrusting die op die situatie toegesneden is. Raadslid Simone van Otterloo van LZ wil weten of het college daarover van Grapperhaus extra info heeft ontvangen en of dat bereid is om in deze crisis eventueel, vooruitlopend op een besluit in Den Haag, de gemeentelijke boa’s zo snel mogelijk zo volledig mogelijk uit te rusten om hun taak veilig te kunnen uitvoeren.

Frontlinie

Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond vroeg zich in het artikel in Gemeente.nu al af ‘wat doe je met een hangjongere die vervelend wordt?’ Of als je iemand in de boeien moet slaan? ‘Het is niet niks wat er wordt gevraagd,’ zei hij. ‘Als je het hebt over de frontlinie, dan is dit het.’ Er komen op hele korte termijn noodverordeningen waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het minste wat de boa’s dan verdienen zijn mondkapjes, waarmee ze enige bescherming genieten als ze mensen moeten aanspreken op onverantwoordelijk gedrag.

POV

Ook de Partij voor Ouderen en Veiligheid klom in de pen na de persconferentie van de premier en een aantal ministers van gisteravond. Fractievoorzitter Harrie van der Laan vindt dat ook de laatste weekmarkt die nog mag doorgaan in Zaanstad, die in Krommenie, moet worden verboden. Hij pleit daarnaast voor een samenscholingsverbod in de noodverordening en wil alle vergaderingen van de gemeenteraad afgelasten tot minimaal 1 juni. De raad zou tot dan enkel en alleen besluiten moeten nemen over dringende zaken die bijdragen aan de bestrijding en het oplossen van de coronacrisis.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen