‘Klokken van hoop en troost’ luiden tussen 19:00 en 19:15 uur

Foto: Wikipedia /Wernervc

De kerken in Nederland gaan als teken van verbondenheid in deze moeilijke tijd op drie achtereenvolgende woensdagen de klokken luiden. Dat begint vandaag; tussen 19:00 en 19:15 uur luiden ook in Zaanstad veel ‘klokken van hoop en troost’.

Hart voor Zaanstad heeft een aantal aanbevelingen opgesteld voor de kerken en hun gemeenteleden. ‘Tijdens een crisissituatie zoals deze is de kerk voor veel mensen een anker. Kerken in Zaanstad zijn zich bewust van hun rol om te ondersteunen, verlichten en verbinden. Hart voor Zaanstad hoopt dat de kerkgemeenschappen binnen de regio een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving in deze crisistijd,’ zo schrijft het netwerk van kerken en christelijke organisaties in de Zaanstreek. De aanbevelingen luiden:

  • Zorg voor elkaar, binnen en buiten de kerkelijke gemeente. Juist in deze tijd mogen we elkaar dienen met het doen van boodschappen, (telefonische) aandacht, het uitlaten van de hond, een maaltijd koken enzovoort.
  • Bid. Ook al zit samen bidden in de kerkdiensten er nu even niet in, gebeden mogen gewoon doorgaan. Dat kan alleen, maar elke dag om 12:00 uur biedt Hart voor Zaanstad een gebedsmoment aan waar iedereen bij kan aanhaken. De verschillende voorgangers uit de Zaanstreek reiken hiervoor dagelijks een kleine gebedsliturgie aan via de website van de Zaanse kerken. Verschillende organisaties hebben vandaag uitgeroepen tot een dag van nationaal gebed. Meer informatie daarover is hier te vinden op.
  • Veel kerken zenden deze weken diensten uit. Kerken werken hierbij ook samen. Zo sluit de Nederlands Gereformeerde Kerk De Wijngaard in Wormer deze weken aan bij de Zaankerk in Zaandam. Er worden ook opties aangeboden voor thuisvieringen: van televisiekerkdiensten op zondagochtend tot materialen voor kinderwerk.
  • Speciale aandacht verdient de voedselbank. Zoals vaker worden de burgers die het minste kunnen hebben het hardst getroffen. Overweeg als diaconie nu een extra gift aan de voedselbank of ondersteuning als vrijwilliger als hier behoefte aan is.
  • Rond uitvaarten gelden nu strikte regels. Bij uitvaarten kan alleen een kleine kring direct betrokkenen aanwezig zijn. Een mogelijkheid is dan om de uitvaart zelf in kleine kring te laten plaatsvinden en op een later moment een gedachtenisdienst te organiseren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen