Kabinet komt met ‘natuurbank’: vernielingen compenseren

Een polderkaart uit 1901.
Een polderkaart uit 1901.
Foto: Wikipedia / W.H. Hoekwater

Er komt een ‘natuurbank’ om schade aan de natuur die wordt veroorzaakt door projecten ‘van groot openbaar belang’ te compenseren. Denk daarbij aan waterkeringen, maar ook aan snelwegen.

Als dergelijke projecten die kost wat kost door moeten gaan schadelijk zijn voor de natuur, dan moet dat (elders) worden goedgemaakt. Het kabinet trekt er 125 miljoen euro voor uit, schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. Daarnaast komt nog eens 125 miljoen euro beschikbaar voor natuurherstel door gebiedsbeheerders. Zij zullen geld kunnen aanvragen voor maatregelen die ‘bijdragen aan het verminderen van de stikstofgevoeligheid van de natuur en die op korte termijn tot uitvoering kunnen komen’.

Sigaar uit eigen doos

Natuur- en milieuorganisaties noemen de natuurbank ‘een sigaar uit eigen doos’. Directeur van Natuurmonumenten Teo Wams ziet er vooral ‘symptoombestrijding’ in en geen systematisch herstel van de Nederlandse natuur. Hij stelt dat de natuurbank per saldo ook geen extra natuur oplevert. ‘Beschermde natuur die verloren gaat aan waterveiligheidsprojecten moet sowieso elders gecompenseerd worden,’ zegt hij mede namens het Wereld Natuur Fonds, Landschappen NL, Greenpeace en Natuur & Milieu.

Ecologische Hoofdstructuur vergeten

Volgens Wams is het noodzakelijk om te investeren in het natuurnetwerk dat ooit de bedoeling was, de Ecologische Hoofdstructuur. Volgens het plan uit 1990 zouden natuurgebieden veel beter met elkaar verbonden moeten worden. ‘Door de jaren heen is deze ambitie met zo’n 50.000 hectare verkleind en dat pakt nu verkeerd uit,’ aldus de organisaties. ‘Het oorspronkelijk principe van de Ecologische Hoofdstructuur uit 1990 omvatte Natura 2000-gebieden, bufferzones, het Natuurnetwerk Nederland en robuuste verbindingen. Dit netwerk is niet alleen belangrijk voor natuur, maar draagt ook bij aan voldoende schoon oppervlakte- en drinkwater, de volksgezondheid, een gunstiger klimaat en een prettige leefomgeving.’

Polder Westzaan

Los van de ontwikkelingen van vandaag is Staatsbosbeheer inmiddels begonnen met de eerste Natura 2000-herstelwerkzaamheden in de polder Westzaan. Het werk in opdracht van de provincie is onderdeel van de landelijke aanpak om de natuur te herstellen door het overschot aan stikstof te verminderen. In de polder Westzaan gaat het om de volgende maatregelen:

Euverenweggebied:

  • Maaien van het rietland en afvoeren van het maaisel;
  • Plaggen van oude verlandingen (open water dat geleidelijk is dichtgegroeid met planten) tot 25 centimeter diep;
  • De uitgegraven grond verwerken in de kade en op naastgelegen grasland.

De Lus:

  • Verwijderen van bramen en boomopslag van voornamelijk wilg en vlier;
  • Maaien van het rietland en afvoeren van het maaisel;
  • Graven van twee petgaten tot 1,25 meter diepte. Een petgat is een water dat ontstaat door het uitbaggeren van veen;
  • De uitgegraven grond verwerken in de kade langs de rand van het perceel.

Geprobeerd wordt om deze werkzaamheden voor het broedseizoen (half maart 2020) af te ronden. Bij eventuele uitloop zullen de werkzaamheden pas na het broedseizoen weer worden hervat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen