Geen vergunning interne verbouwing voormalige Zaankerk

Foto: Google Street View

Het college heeft geweigerd een vergunning te verlenen voor de interne verbouwing van de voormalige Zaankerk in de Botenmakersstraat in Zaandam, een gemeentelijk monument met enkele opvallende Jugendstil-kenmerken. Naast de kerk zijn er nog een consistorie in de uitbouw en een kosterswoning

De kerk die niet is voorzien van een toren werd in 1906 gebouwd naar een ontwerp van Jan Jansonius, in opdracht van de Vereniging tot Verbreiding der Waarheid. In 1968 werd hij in gebruik genomen als Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) en in 1976 als Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK). De GKV en NGK gingen 30 jaar later samen, onder de naam Zaankerk. Ook deze geloofsgemeenschap verliet de Botenmakersstraat echter en het gebouw werd in de zomer van 2016 verkocht, nadat het voor 525.000 euro in de etalage kwam te staan. Sinds 1 september 2016 is het pand in gebruik als Grieks Orthodoxe Kerk, gewijd aan de Heilige Katerina.

 

 

 

 

Het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel kocht het monument aan met de intentie steeds meer de eigen religieuze uitingen en sfeer in de kerk brengen. In de verkoopadvertentie meldde makelaardij Reliplan in 2015 dat de fundering van het gebouw in orde leek, maar dat het dak aan vernieuwing toe was: ‘Er zijn diverse daklekkages zichtbaar, die nog niet verholpen zijn. Deze lekkages hebben ook het binnenwerk (wanden, houtwerk, plaatwerk, schilderwerk) aangetast.’ Bijzonder in de kerk is ook het orgel. Er kan nog bezwaar worden aangetekend tegen het weigeren van de omgevingsvergunning.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen