‘Bestraf ouders van kind dat een mes draagt’

Onder andere deze messen werden onlangs vrijwillig ingeleverd bij de politie.
Onder andere deze messen werden onlangs vrijwillig ingeleverd bij de politie.
Foto: Politie Zaanstreek

Rotterdamse ouders wier kind voor de tweede keer wordt betrapt met een mes op zak moeten binnenkort een dwangsom van 2500 euro betalen. De eerste keer wordt zo’n last onder dwangsom opgelegd en bij de tweede overtreding volgt de verbeurdverklaring. De VVD, POV, PVV en DZ willen dat ook in Zaanstad.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kondigde de maatregel afgelopen maandag aan. In Zaanstad kennen we de constructie al in verband met het in de openbare ruimte voorhanden hebben van inbrekerswerktuigen en voor drugsdealers. Het is een bestuursrechtelijke stok achter de deur die bovenop de strafrechtelijke afhandeling komt. Aboutaleb wil ermee bereiken dat het messenbezit in zijn stad wordt teruggedrongen. Ook gaat hij betrapte jongeren een gebiedsverbod opleggen. De vier Zaanse fracties willen dat burgemeester Jan Hamming zijn voorbeeld volgt, omdat ook hier steeds vaker kinderen in het bezit lijken te zijn van messen en de politie voorstander is van het opleggen van dwangsommen.

Effectiever

In Rotterdam is het al verboden om messen ‘openlijk’ te dragen, ook als het gaat om niet-verboden exemplaren als aardappelschilmesjes of Stanleymessen.’De boetes zijn over het algemeen niet dermate hoog dat daar op zich al een preventieve werking van uitgaat,’ zo citeren de vier partijen een politiewoordvoerder in een motie die op 27 februari in de raad wordt besproken. Volgens hem is het opleggen van een dwangsom effectiever: ‘Het effect daarvan zal malen groter zijn dan een boete voor een mes. Want de bedragen liggen aanzienlijk hoger en komen voor rekening van de ouders in het geval van minderjarigen.’ De VVD, Partij voor Ouderen en Veiligheid, PVV en Democratisch Zaanstad zien graag dat Hamming contact zoekt met zijn Rotterdamse collega om uit te vinden wat er voor nodig is om de maatregel in Zaanstad in te voeren. Duidelijk was al dat Hamming werkt aan een algeheel messenverbod.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen