Stichting wil crisisopvang opzetten in leegstaande gemeentepanden

Foto: PxHere

Stichting Tijdelijk Wonen en Participatiebedrijf Zaanstreek ‘daagt de gemeente uit’ om het beheer van het gemeentelijke vastgoed dat tijdelijk leegstaat aan haar over te dragen. Dat impliceert dat de aan de Westzijde 217 gevestigde stichting meent dat beter te kunnen.

De achtergrond is de grote behoefte aan tijdelijke woonruimte in Zaanstad voor mensen die in een crisissituatie verkeren of dreigen te raken. De stichting wil de schakel vormen tussen het Sociale Wijkteam en de gemeente. ‘Door vraag en aanbod samen te voegen in samenwerking met het betreffende Sociale Wijkteam werken we aan sociale maatschappelijke meerwaarde in onze gemeente,’ schrijven voorzitter Edgard van der Woude  en penningmeester Juliette Korver in een brief aan het gemeentebestuur. Door het overnemen van het beheer van deze panden en door ze beschikbaar te maken voor tijdelijke bewoning zou volgens hen een urgent probleem kunnen worden getackeld. Het Sociale Wijkteam zou de screening van en toewijzing aan de tijdelijke bewoners op zich moeten nemen. ‘Bij het Sociale Wijkteam is de zorgvraag immers al bekend en de juiste expertise aanwezig, de zorg op maat en buurtgericht.’

Activiteiten

Het doel van de stichting is om mensen de mogelijkheid te bieden om in alle rust en met ondersteuning aan hun problematiek te werken. ‘Onze ondersteuning zal met name uit praktische begeleiding in het pand bestaan. Tevens vinden wij het belangrijk een ruimte in het pand beschikbaar te maken zodat deze gebruikt kan worden voor een opgave vanuit de Participatiewet, het realiseren van een activiteitencentrum.’ Daar moeten voor bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt sociale activiteiten plaatsvinden en moet de interactie met buurtbewoners op gang komen. ‘Wij hopen dat wij binnenkort met u in gesprek kunnen gaan en dat de gemeente Zaanstad met deze brief wordt uitgedaagd om een tijdelijk leegstand pand ter beschikking te stellen en daardoor meer ruimte te bieden aan tijdelijke crisisopvang,’ zo schrijven Van der Woude en Korver. De stichting is actief sinds 2015.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen