Gaat gentrificatie ook hier toeslaan en Zaankanters verdrijven?

Bouwen, bouwen, bouwen. Maar voor wie?
Bouwen, bouwen, bouwen. Maar voor wie?
Foto: Google Street View

Bestaan Zaankanters nog over tien jaar? Die intrigerende vraag stelt Platform aan de Zaan in de aankondiging van de vertoning van de documentaire Push met een aansluitende discussie in Café Fabriek in Zaandam. Laten zij zich als oorspronkelijke bewoners uitkopen door durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers?

Ook hier zijn de afgelopen jaren de huren en prijzen van vastgoed enorm gestegen. Is daar iets tegen doen? Op maandagavond 2 maart probeert filmmaker Fredrik Gertten er met een inleiding en een nagesprek met vertegenwoordigers van de gemeente en woningcorporaties antwoorden op te vinden. Betaalbaar wonen in de Zaanstreek is een actueel thema: de nood is hoog onder starters zowel als gezinnen als ouderen. In veel grote steden is gentrificatie een fataal fenomeen gebleken: een wijk waar niemand vrijwillig wil wonen wordt een topbuurt door de instroom van zogenoemde young professionals, waarna de oorspronkelijke bewoners geleidelijk worden verdreven door stijgende woningprijzen. Zijn het alleen de nieuwe, rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand?

Overal dezelfde ontwikkelingen

Gertten volgde voor zijn documentaire huisvestingsgezant voor de Verenigde Naties Leilani Farha in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Zij bezoekt grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan. Stenen zijn de nieuwe valuta en grote steden zijn speeltuinen voor de rijken, aldus een van de geïnterviewden. Toegewijde stadsbewoners op verschillende continenten wijzen erop dat een stadscentrum meer is dan alleen een toplocatie. Ze strijden voor betere regelgeving in de hoop het tij te keren; misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig.

Programma:

  • 19:30 uur: Inloop;
  • 20:00 uur:  Inleiding;
  • 20:30 uur:  Start documentaire;
  • 20:00 uur: Nagesprek;
  • 22:30 uur: Afsluitende netwerkborrel.

De entree is gratis, maar aanmelden is verplicht in verband met de capaciteit van de zaal. U kunt zich hier opgeven. De Fabriek is gevestigd aan de Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. De bereikbaarheid van De Fabriek is doordat de beode bruggen van de Wilhelminasluis zijn gesloten wat lastiger dan anders. Er is een tijdelijke pontonbrug voor wandelaars en fietsers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen