Bediening sluis en vijftien bruggen drijft op uitzendkrachten

Een werkplek in het Havenkantoor in Zaandam.
Een werkplek in het Havenkantoor in Zaandam.
Foto: Twitter / Jos Kerkhoven

Het college overweegt om twee brugbedieners extra in vaste dienst te nemen om de bediening van de bruggen ook tijdens de pieken in de zomer te kunnen garanderen. Er zijn momenteel zeven gemeentelijke voltijdbanen en daarnaast is een flexibele schil aanwezig van dertien ‘vaste’ uitzendkrachten. Die inhuur kost op jaarbasis rond 650.000 euro.

Vanuit het Havenkantoor in Zaandam worden dertien bruggen op afstand bediend. Bij twee bruggen bruggen en het Wilhelminasluiscomplex gebeurt dat lokaal. De bedientijden zijn door de provincie vastgesteld en het jaar is opgedeeld in twee blokken, het hoog- en het laagseizoen. Het eerste duurt van 1 april tot en met 31 oktober. Dan zijn er van maandag tot en met vrijdag tussen 06:00 en 22:00 uur tien fte aan het werk, op zaterdag tussen 07:00 en 20:00 uur eveneensĀ  en op zon- en feestdagen tussen 09:00 en 19:00 uur vijf fte. Buiten het vaarseizoen zijn dat op werkdagen op dezelfde tijden ook tien fte, op zaterdag van 07:00 tot 17:00 uur acht en op zondag van 09:00 tot 12:00 uur vier. Op jaarbasis worden de bruggen en de sluis in Zaanstad 5136 uur bediend; alleen tijdens de kerstdagen en op Nieuwjaarsdag ligt dat werk stil.

Ruim 25.000 manuren

Gezamenlijk zijn de vaste en ingehuurde operators ruim 25.000 uur in touw om de bruggen en de sluis volgens het bedienschema te openen en te sluiten. ‘Er is in het verleden de keuze gemaakt om een groter aantal inhuurkrachten te hebben ten opzichte van vaste krachten. Een van de reden was een financieel aspect. Dit aspect is inmiddels achterhaald,Ā“ schrijft het college nu aan de gemeenteraad. ‘Het andere aspect is de piekbelasting in het vaarseizoen op te kunnen vangen. Om de bedrijfsvoering te garanderen is het noodzakelijk om over een flexibele schil te beschikken. Met die flexibele schil worden ook vakanties, opleidingen en ziektedagen opgevangen. Voor 2020 wordt gekeken of het financieel verstandiger is om twee fte om te zetten naar een vast dienstverband.’

Drie uitzendbureaus

Wegens het specialistische werk, de strenge eisen die Zaanstad aan de inhuurkrachten stelt en de schaarste op de arbeidsmarkt is de aanbesteding van de levering van nautisch personeel van buitenaf in 2016 aan drie partijen gegund: Transport & Offshore Services People On Demand in Rotterdam, Altas Services Group Flex in Hoofddorp en ODV Maritiem in Almelo. Door die spreiding wilde de gemeente de zekerheid krijgen altijd over voldoende mensen te kunnen beschikken om de bediening van de bruggen en de sluis volgens afspraak uit te voeren, ook op piekmomenten. Desondanks kan het hoogzomer echter nog steeds voorkomen dat het moeilijk is om de bezetting op orde te hebben, schrijft het college nu. En ook dat speelt een rol in de afwegingen om het team vaste krachten uit te breiden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen