Hulp voor 30 jongeren om uit de schulden te raken

Foto: Pixabay / ID 1820796

De gemeente wil dit jaar 30 jongeren tussen achttien en 27 jaar helpen om van hun schulden af te komen. De pilot Get a Grip maakt een doorstart voor tenminste twee jaar, waarin een groter aantal jongeren mee kan doen en meer samenwerkende partners zijn aangesloten.

Volgens wethouder Songül Mutluer gaan armoede en schulden meestal hand in hand en gaat deze situatie vaak over van generatie op generatie. ‘Elke jongere verdient een goede kans op een mooie toekomst en daarom is het belangrijk dat we extra aandacht hebben voor deze groep. Met Get a Grip helpen we hen om grip te krijgen op hun financiën en – nog belangrijker – om grip te krijgen op een goed toekomstperspectief,’ zegt zij in een persbericht. Jongeren die willen meedoen kunnen zich nu aanmelden. Voor het project werkt Zaanstad samen met de Kredietbank om de schulden van de jongeren af te kopen. De Kredietbank maakt afspraken met de schuldeisers en de gemeente schiet de kosten voor. Mutluer: ‘We zien dat de druk van schulden en verschillende schuldeisers voor veel stress zorgt. Zo ziet iemand door de bomen het bos niet meer. De jongeren hoeven nu alleen maar bij de gemeente af te lossen, waarbij het terugbetalen ook nog eens flexibel en renteloos is.’ Vorig jaar brachten negen jongeren het traject tot een goed einde en zij zijn inmiddels allemaal schuldenvrij.

Groepssessies

Deelname betekent echter meer dan het aflossen van schulden. Met de jongeren worden afspraken gemaakt om aan hun persoonlijke doelen te werken. Vorig jaar waren Straathoekwerk en het Sociaal Wijkteam al aangesloten, dit jaar komen daar het Jongerenloket en de stichting ONSbank bij. Hierdoor komen er naast individuele begeleiding nu ook groepssessies, waarbij het Jongerenloket zich richt op praktische zaken zoals sollicitatietraining en ONSbank op het verkennen van persoonlijke talenten en het vergroten van het zelfvertrouwen.

Wie mee wil doen kan contact opnemen met Jennifer Ramkisoen van Straathoekwerk via een e-mail naar [email protected] of telefonisch via 06 – 5370 2580.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen