CDA pleit voor doventolk bij de gemeente

Foto: Needpix.com

Het CDA pleit ervoor dat de gemeente met doventolken gaat werken om de rond 6100 inwoners met een gehoorbeperking of doofheid van een goede dienstverlening te voorzien. Onder meer Beverwijk en Amsterdam geven het goede voorbeeld wat dat betreft.

Middels een rondvraag wil de fractie het onderwerpt op de raadsagenda krijgen. Steunfractielid Nick Hendriks vraagt zich af waarom er momenteel nog geen doventolk is en of het dagelijks bestuur openstaat voor een peiling onder de doelgroep aan de behoefte. Mocht daaruit blijken dat een doventolk gemist wordt, is het college dan bereid daarin te voorzien? En staat dat ervoor open om bij het maken van een online afspraak met de gemeente mensen met een handicap dan al de mogelijkheid te bieden om aan te geven dat zij extra hulp nodig hebben? Hij denkt daarbij ook aan extra tijd, bijvoorbeeld.

Feestjes en calamiteiten

Wat doventolken betreft ziet hij ook mogelijkheden om met doventolken de toehankelijkheod te verbeteren bij officiële gelegenheden als de nieuwjaarsreceptie en om bij calamiteiten doven en slechthorenden beter te kunnen voorlichten. Op de berichtgeving over de aanslag in de Utrechtse tram kwam vorig jaar kritiek omdat een aantal mensen met een gehoorbeperking de video’s waarmee de burgemeester de bevolking op de hoogte hield van de ontwikkelingen slecht te interpreteren vonden. In Beverwijk werd een motie van een lokale partij voor een doventolk al snel daarop door de voltallige gemeenteraad aangenomen. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen