Vraagtekens bij Poelenburg Oost, Oostzijderpark, Verkadewijk en Bannehoven

Foto: Piqsels

De stikstofperikelen hebben ook in Zaanstad vertragingen bij bouwprojecten veroorzaakt, maar er is inmiddels ook weer voortgang geboekt. Het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende vergunning voor De Zaanse Helden liggen ter inzage en ook voor het Gouwpark zijn voor twee deelprojecten vergunningen verleend. De gevolgen voor Poelenburg Oost, het Oostzijderpark, Verkade en Bannehoven zijn nog niet duidelijk.

Projecten die voor extra stikstof in Natura 2000-gebieden zorgen moeten allemaal opnieuw worden doorgerekend op grond van de Wet natuurbescherming en bij nieuwbouwwijken waar de gemeente verwacht er niet op eigen kracht te zullen uitkomen wordt de samenwerking gezocht met de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat geldt met name voor Poelenburg Oost. Voor de overige plannen wordt een Passende Beoordeling opgesteld. Voor Bannehoven is nog onduidelijk of er ruimte kan ontstaan door stikstof intern te salderen. De ontwikkelaar van het Oostzijderpark heeft vanwege de opgelopen vertraging de verkoop van de woningen uitgesteld. Het vaststellen van bestemmingsplannen voor grote gebieden zoals Zaandam Centrum ligt onder de huidige wetgeving heel moeilijk, schrijft het college in een brief aan de raad. ‘Wij onderzoeken de gevolgen en mogelijke oplossingen hiervoor.’

Landelijke maatregelen

De Tweede en de Eerste Kamer hebben afgelopen december de spoedwet stikstof goedgekeurd, waarmee een stikstofregistratiesysteem mogelijk wordt. Door drie generieke maatregelen moet de woningbouwproductie weer op gang komen: het terugbrengen van de maximale snelheid op snelwegen naar 100 kikometer per uur in maart dit jaar,  een andere voersamenstelling voor melkkoeien en verdere sanering van de varkenshouderij. De adviescommissie Remkes heeft inmiddels ook een deeladvies over de luchtvaartsector uitgebracht, waarin staat dat deze sector alleen mag groeien als de stikstofuitstoot omlaag gaat. Daar heeft het kabinet nog niet op gereageerd. Op 13 december heeft het Planbureau voor de Leefomgeving gewaarschuwd tegen een te sterke focus op stikstof, aangezien er ook andere maatregelen mogelijk en nodig zijn voor natuurherstel.  

Gebiedsgerichte aanpak

Naast deze afspraken die voor het hele land gelden wordt ingezet op een gebiedsgerichte aanpak. De provincie voert deze en volgende maand diverse data-analyses uit op basis waarvan de gesprekken per gebied gevoerd zullen worden. In juni moet een pakket aan maatregelen worden vastgesteld. De provincie wil zich richten op twee hoofddoelen, namelijk het vinden van aanvullende herstelmaatregelen in de Natura 2000-gebieden en van nieuwe lokale maatregelen. ‘De provincie heeft het belang van natuurherstel daarbij scherp voor ogen en dat onderschrijven wij. Daarnaast laten wij zien waar concrete projecten zoals woningbouw in de knel komen en dringen daarvoor aan op een oplossing. Het zoeken is daarbij vooral naar maatregelen die de stikstofdeken daadwerkelijk verkleinen,’ aldus de raadsinformatiebrief. Het college maakt zich zorgen over de biodiversiteit en de staat van de natuurgebieden, maar wil daarnaast ook de stad verder kunnen ontwikkelen.

In- en extern salderen

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat elk project dat mogelijk stikstof toevoegt vertraging oploopt, schrijft het college. Er moet immers onderzocht worden of de hoeveelheid stikstof in de Natura 2000-gebieden toeneemt als gevolg van het project. Die vertraging blijft beperkt als uit het onderzoek blijkt dat de stikstofdepositie niet toeneemt. Gebeurt dat wel, dan wordt gezocht naar mogelijkheden voor intern en extern salderen en is in ieder geval een vergunning Wet natuurbescherming nodig, die soms nog wordt voorafgegaan door een Passende Beoordeling en/of een Milieueffectrapportage. Dan neemt de vertraging verder toe.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen