ZMC zet onveilige Citrix-server uit na misluke hack

Foto: Flickr / Citrix Systems

Onder andere het Zaans Medisch Centrum, de Hogeschool Inholland, Schiphol, de Tweede Kamer en meerdere gemeenten hebben om veiligheidsredenen hun Citrix-servers offline gehaald. In de software blijkt een lek te zitten. Het ZMC zette het systeem uit na een hackpoging die mislukte, aldus de NOS. De gemeente Zaanstad heeft nog niets laten weten. 

De afsluiting van Citrix betekent dat patiënten hun electronische dossiers niet meer vanuit huis kunnen raadplegen en ook de communicatie tussen ziekenhuizen en artsen onderling wordt erdoor gehinderd. Alle tentamens van de hogeschool zijn maandag afgelast en studenten kunnen ook hun opdrachten niet online inleveren, meldt Nu.nl. Het zou om een preventieve maatregel gaan en de school zegt geen indicatie te hebben dat hackers de systemen van Inholland zijn binnengedrongen. Uit een scan van Nederlands Security Meldpunt bleek donderdagochtend dat op dat moment nog 250 Nederlandse servers kwetsbaar waren door het lek. ‘Je kunt ervan uitgaan dat deze servers inmiddels allemaal getroffen zijn door hackers,’ vertelde cybersecurityexpert Frank Breedijk van die organisatie aan Nu.nl.

Met de software van het Amerikaanse bedrijf Citrix kunnen medewerkers thuis inloggen op het werknetwerk. Vorige maand werd duidelijk dat er een lek zit in de beveiliging en dat hackers dat kunnen gebruiken om binnen te komen en de netwerken te infecteren. Ze kunnen dan bijvoorbeeld (geheime) informatie of dossiers  stelen, maar ook gijzelsoftware installeren en het computersysteem vergrendelen tot ‘losgeld’ is betaald. Dat overkwam onlangs nog de universiteit van Maastricht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen