Ruime meerderheid tevreden over WMO-ondersteuning

Foto: Pexels / Sharon McCutcheon

Een ruime meerderheid (82 procent) van de inwoners van Zaanstad die gebruikmaken van ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning vindt de kwaliteit van die hulp goed. Dat blijkt uit het jaarlijkse cliëntervaringsonderzoek van de WMO 2019. Van de 8665 mensen die hulp ontvangen werden er 2500 aangeschreven voor een steekproef, waarop 1038 geldige reacties kwamen (43 procent).

De WMO-ondersteuning komt in de vorm van bijvoorbeeld hulp in de huishouding, een scootmobiel, begeleiding of een woningaanpassing. Wethouder Zorg Natasja Groothuismink: is blij met de uitkomsten: ‘Ik vind het goed om te zien dat de Zaankanters vooral tevreden zijn over de ondersteuning die ze krijgen. Dat neemt niet weg dat het altijd beter kan en wat mij betreft ook moet. Zo zien we dat nog onvoldoende bekend is dat mensen gebruik kunnen maken van een onafhankelijke cliëntenondersteuner. Dat is iemand die gratis met je meedenkt als je vragen hebt over zorg, werk, inkomen of opvoeding,’ zegt zij in een persbericht. ‘We willen leren van de ervaringen van onze inwoners: waarom zijn sommige van hen niet tevreden en wat kunnen we daar aan doen.’

Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Zaanstad gaat dit jaar kwalitatief onderzoek doen onder inwoners die niet tevreden zijn over de WMO-ondersteuning om daar achter te komen. De resultaten van de steekproef laten geen grote afwijkingen zien vergeleken met voorgaande jaren. Enkele cijfers: 78 procent van de reagerende ondervraagden wist waar ze met hun hulpvraag moesten zijn; 72 procent werd snel geholpen en 84 procent voelde zich door de medewerkers (van het Sociaal Wijkteam) serieus genomen. Driekwart van de respondenten zegt door de WMO-ondersteuning beter de dingen te kunnen doen die men wil doen, 81 procent kan zich beter redden en 77 procent heeft door de ondersteuning een betere kwaliteit van leven gekregen.

Sociale Wijkteams en Jeugdteams

Begin dit jaar worden ook de resultaten bekend van de ervaring van inwoners met de Sociale Wijkteams en de Jeugdteams. Die gaan over meer dan alleen WMO-voorzieningen, dus over alle hulp. Ook komt er een systeem om cliëntervaringen doorlopend te meten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen