SP wil boter bij de vis wat betreft Schone Lucht Akkoord

Foto: Pexels / Ben Jessop

De SP wil van wethouder Wessel Breunesse horen wat de concrete plannen zijn om te voldoen aan het Schone Lucht Akkoord waar hij op 13 januari namens Zaanstad zijn handtekening onder zette. De inzet van het akkoord is om over tien jaar 50 procent gezondheidswinst te hebben geboekt ten opzichte van 2016. Uiteindelijk moet heel Nederland net zo schoon zijn als nu de Waddeneilanden.

Milieudefensie noende het Schone Lucht Akkoord al ‘oude wijn in nieuwe zakken’ en bovendien ‘boterzacht’, omdat het doel vaag en niet juridisch afdwingbaar zou zijn. De SP wil weten hoe het college daar tegenaan kijkt. Gaat Zaanstad de doelstelling halen? En misschien al in 2025? Het RIVM heeft berekend dat het doel van 50 procent gezondheidswinst in 2030 – afkomstig van Nederlandse bronnen – binnen bereik ligt. Wanneer alle bronnen, dus ook buitenlandse en natuurlijke / onbekende bronnen worden meegerekend dan zou de totale gezondheidswinst 42 procent bedragen in 2030.

Fijnstof en stikstofdioxide

De binnenlandse luchtverontreiniging komt vooral van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide, veroorzaakt door woningen (houtstook), industrie, binnenvaart en havens, landbouw, mobiele werktuigen en het verkeer. Hoe gaat Zaanstad al die zaken  aanpakken en welke stappen zijn er al genomen om te voldoen aan het Schone Lucht Akkoord? De schriftelijke vragen van SP-steunfractielid Anna de Groot luiden onder meer: 

  • Het blijkt dat mobiele werktuigen, bijvoorbeeld bestemd voor bouwlocaties en festivals, een grote (tijdelijke) aanslag op de gezondheid van mensen zijn. In Zaanstad wordt in de komende jaren veel gebouwd. Worden op alle bouwlocaties, net als op de locatie Noordeinde / Toermalijn, steeds uitstootloze mobiele werktuigen gebruikt? En hoe zit het met de aggregaten voor de festivals in Zaanstad, Het Twiske en het Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer?
  • De bedoeling is dat industriële sector wordt gestimuleerd om maatregelen te nemen tegen emissies die verder gaan dan de wettelijke eisen en de best beschikbare technieken. In Zaanstad is de cacaosector is al bezig om de uitstoot van ammoniak en fijnstof terug te brengen. Voldoen de overige industrieën in Zaanstad al aan de wettelijke eisen en de best beschikbare technieken? Zo nee, wat gaat u eraan doen? Zo ja, welke creatieve instrumenten hebt u al bedacht om samen met het bedrijfsleven verder te gaan dan de wettelijke eisen en de best beschikbare technieken?

  • Zeer regelmatig krijgen gemeenteraden brieven over overlast door houtstook van particulieren. Hiervoor moeten lokale oplossingen komen, en de redenen voor een stookverbod moeten onderbouwd worden. Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat alle houtkachels in Zaanstad gaan voldoen aan de Europese Ecodesignrichtlijn 4? En hoe gaat u ervoor zorgen dat iedereen die met zijn/haar kachel anderen slechte lucht en astma bezorgt daarmee stopt?
  • Hebben alle natte bedrijventerreinen in Zaanstad inmiddels walstroom bij de kades? Kunnen alle schepen die de natte bedrijventerreinen in Zaanstad aandoen gebruikmaken van die walstroom? Zo nee, wat gaat Zaanstad doen om overal op de natte bedrijventerreinen walstroom te realiseren? Hoe zit het met alle andere aanlegplaatsen voor schepen?
  • Er zijn op het grondgebied van de gemeente Zaanstad nog enkele veehouderijen. Stoten ook deze veehouderijen te veel ammoniak uit? Zo ja, wat zijn de maatregelen die u op korte termijn gaat nemen om de uitstoot van ammoniak door de veehouderijen terug te brengen?

  • Na technische vragen van de SP bleek dat op diverse plaatsen in Zaanstad de luchtkwaliteit nog niet aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie voldoet. In het Schone Lucht Akkoord is als doelstelling opgenomen dat wordt toegewerkt naar het behalen van de WHO-advieswaarden in 2030. Kunt u ons meedelen hoe u de uitstoot van stikstof en fijnstof in de spitsen gaat meten? Komt Zaanstad in aanmerking voor (meer) meetstations uit het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit die door de Rijksoverheid ter beschikking worden gesteld aan gemeenten en provincies? Of gaat het bij Hollandse Luchten al om deze meetstations en komt er geen uitbreiding bij? Kunnen deze meetstations ook de luchtkwaliteit in de spitsuren onderscheiden van de luchtkwaliteit in de daluren?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen