Zaanse riolering qua lasten de duurste van het land

Foto: Pixabay / Mediamodifier

De riolering is voor de inwoners – zowel huurders als woningeigenaren – nergens anders zó duur als in Zaanstad: 284 euro per jaar. Gemeenten kunnen kiezen of zij een de aanslag voor de rioolheffing sturen naar woningeigenaren, huurders of beide.

Huurders betalen landelijk gezien dit jaar gemiddeld 57 euro voor de rioolheffing, 0,9 procent meer dan in 2019. In veertien grote gemeenten (35 procent) betalen huurders geen rioolheffing. In de gemeenten waar ze wel betalen varieert het tarief voor zowel één- als meerpersoonshuishoudens van 28 euro in Oss tot die 284 euro in Zaanstad. Onze gemeente is dit jaar opnieuw de meest prijzige van het land voor huurders. Huiseigenaren met een meerpersoonshuishouding die in de eigen woning staan ingeschreven zijn in Leiden en Groningen nog duurder uit. Onderaan in de beide vergelijkingen staan wat huurders betreft Eindhoven, Sittard-Geleen en Nijmegen en voor woningbezitters Den Bosch, Tilburg en Den Haag. Vorig jaar was Zaanstad ook al de duurste gemeente voor huurders, maar stonden in de tweede categorie Enschede en Delft bovenaan.

 

 

 

 

 

 

Eigenaar-bewoners betalen in Tilburg het minst (96 euro) en in Zaanstad dus het meest, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. Het landelijke gemiddelde ligt op 172 euro, 1,9 procent meer dan vorig jaar. De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie, zo ontdekte het Coelo in algemene zin: huurders betalen 5,1 procent meer; eigenaar-bewoners 4,3 procent. De afvalstoffenheffing stijgt met 5,9 procent sterk doordat veel gemeenten nu pas de verhoging met 139 procent van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen. De OZB stijgt met vier procent relatief sterk doordat gemeenten tekorten op de begroting voor taken als de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning moeten wegpoetsen.

De OZB. Bron: Coelo
De afvalstoffenheffing voor huishoudens. Bron: Coelo

 

 

 

 

 

 

 

Uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2020 blijkt dat de gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens die hun woning bezitten (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing) gemiddeld met 30 euro (4,3 procent) stijgen tot 734 euro per jaar. De verwachte inflatie is dit jaar 1,6 procent. Dit is het tweede jaar op rij dat de woonlasten relatief sterk stijgen. De afvalstoffenheffing wordt fors duurder (5,9 procent ofwel zeventien euro) en de gemiddelde OZB-aanslag 9,78 euro. Eigenaar-bewoners betalen gemiddeld 1,9 procent meer voor de rioolheffing (3,14 euro). De woonlasten zijn het hoogst in Leiden (878 euro) en het laagst in Den Haag (597 euro). Huishoudens in een huurwoning betalen  gemiddeld achttien euro meer (5,1 procent).

Rioolheffing voor huurders. Bron: Coelo
Rioolheffing voor eigenaren / bewoners. Bron: Coelo

Reacties