Tien Gouden Schalen van het Voedingscentrum voor Zaanse scholen

Foto: FHC Formulebeheer

Wie gezond eet, presteert beter op school. De tien Zaanse middelbare scholen hebben dat begrepen en hebben alle in de kantines de franchiseformule Vital4Skool ingevoerd. Ze voldoen daarmee aan de eisen die het Voedingscentrum en JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) stellen aan een gezond en gevarieerd assortiment en hebben er nu Gouden Schalen mee verdiend.

Wij meldden eerder op grond van een persbericht dat het om zeven scholen zou gaan, maar dat zijn er zelfs nog drie meer (op het Bertrand Russel College gaat het om beide locaties). Het Voedingscentrum beloont schoolkantines zodat ze aan iedereen kunnen laten zien wat de school bereikt heeft op het gebied van verantwoorde keuzes. Een zilveren schoolkantine geeft veel ruimte aan de betere keuze en het aanbod bestaat er voor minimaal 60 procent uit gezondere keuzes. Ook de aankleding van de kantine verleidt leerlingen daartoe. tot een betere keuze. In een gouden schoolkantine spreekt de betere keuze voor zich: het aanbod bestaat voor minimaal 80 procent uit de betere oplossingen bij trek en ook hier krijgen leerlingen een duwtje in de goede richting door het interieur.

Gezond eetpatroon

De producten worden lekker en vers gepresenteerd waardoor je in je eigen schoolkantine blijft eten,’ zegt ondernemer Wilco de Waal die Vital4Skool uitvoert voor de scholen van OVO Zaanstad daarover in een persbericht. Omdat jongeren veel tijd op school doorbrengen, is het belangrijk dat ze juist daar alternatieven voor ongezonde voeding krijgen aangereikt. Op de zeven Zaanse scholen voor voortgezet onderwijs ervaren ze dat gezond en lekker eten heel gewoon is en worden ze gestimuleerd om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Er zijn voldoende groente en fruit verkrijgbaar, maar ook aan volkorenproducten zoals brood, pasta en couscous is gedacht. Minder vlees, meer plantaardig en magere, halfvolle zuivel producten zijn er geen uitzondering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen