Vier kerken ruilen van voorganger in de Week van gebed

De Kerk van de Nazarener in Koog aan de Zaan is één van de deelnemende kerken.
De Kerk van de Nazarener in Koog aan de Zaan is één van de deelnemende kerken.
Foto: Google Street View

Kerkgangers zullen op zondag 19 januari een onbekend gezicht op de kansel zien. In het kader van de Week van gebed voor de eenheid van christenen ruilen de voorgangers van vier kerken die zondag voor één keer van preekplek.

Wilma Holleman, voorganger van de Kerk van de Nazarener, is dan te vinden in de Nederlands Gereformeerde Kerk in Oostzaan, terwijl haar collega Kor van As op zijn beurt voorgaat in de Kerk van de Nazarener. Op dezelfde manier ruilen Jan Barendse, voorganger van de Pinkstergemeente Ichtus en Mark Veurink, voorganger van Christelijk Gereformeerd Menorah-Zaanstad van plek. Het initiatief voor deze voorgangersruil komt van Hart voor Zaanstad, een netwerk van kerken en christelijke organisaties in de Zaanse samenleving.

Stoelendans

Zo’n kerkelijke stoelendans is best bijzonder, zegt mede-initiatiefnemer Mark Veurink: ‘Als kerken in de Zaanstreek hebben we een goed contact met elkaar. Via Hart voor Zaanstad wordt op verschillende vlakken samengewerkt. Maar elkaars voorgangers in de zondagse kerkdiensten verwelkomen is nog niet eerder gebeurd. Op deze manier bidden we niet alleen voor de eenheid van kerken, maar geven we er zelf ook vorm aan. We hopen dat deze voorgangersruil bij mag dragen aan het wederzijds vertrouwen van Zaanse christenen.’

De Week van gebed wordt jaarlijks in januari gehouden en is een gezamenlijk initiatief van de Raad van Kerken en MissieNederland. Thema van de gebedsweek 2020 is Buitengewoon. Naar schatting doen in Nederland 200.000 mensen mee met deze week.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen