Organisatie blikt tevreden terug op Zaans Film Festival

Foto: Zaans Film Festival

Het tweede Zaans Film Festival heeft het afgelopen weekeinde in totaal rond de 2000 bezoekers bereikt. Verdeeld over ruim 1000 verkochte kaarten en een flinke aanloop bij de gratis voorstellingen en onderdelen lijkt de Zaankanter het programma te waarderen. ‘Natuurlijk willen we nóg meer mensen bereiken met ons unieke aanbod,’ zegt initiatiefnemer en programmaleider Désirée Achterkamp. Daarnaast mist de Zaanstreek nog steeds een goede podiumplek voor startende filmmakers. Otto Berg van Fluxus was het hele weekend aanwezig en zeer content met deze aanwinst als ‘dé ontmoetingsplaats voor Zaanse filmliefhebbers.’

Het gemis aan podiumfunctie geldt overigens ook voor muziek. Dit kwam duidelijk naar voren bij de documentaire Underground over de Zaanse bandjescultuur. In deze reportage, gemaakt in opdracht van het Zaans Film Festival, was het geluid van muzikanten duidelijk: we missen speelplekken. Voorafgaand aan de filmvertoning vond hierover een debat plaats onder leiding van Felix Meurders, met daarna een spetterend optreden van Danny Loef & Band in de Verskade.

Bomvol programma

Wat de films betreft, die begonnen met een swingende start op het Hembrugterrein met een sneak preview-programma en de feestelijke band Sabali. Daarna barstte het filmweekend los bij de Verskade en De Fabriek in Zaandam. Op beide locaties aan de Zaan konden bezoekers genieten van circa 80 activiteiten, verspreid over de pop-up bioscoopzalen in de oude Chocoladefabriek, Filmtheater De Fabriek en Café Fabriek. Met een ‘bomvol’ programma was er volop keuze voor de Zaankanter het afgelopen weekeinde. De programmering telde vier landelijke (voor)premières en andere beelden die nog nooit eerder op het witte doek in de Zaanstreek te zien waren. Gasten konden bijvoorbeeld genieten van Streetkings in Jail, de documentairereeks van de Zaanse straatvoetbalkoning Edward van Gils, Unfinished Revolution en Bojayá van Loretta van der Horst, Caught in the Crossfire, de grappige en ontroerende jeugdfilm Binti en voorproefjes van het Fluxus Animatie Festival.

Historische films

Ook waren in de foyers historische films te zien waaronder archiefbeeldenvan de Verkademeisjes en van Bruynzeel en kon de bezoeker in de spannende tent van Joris Koster zijn wonderlijke 3D-projectiewereld Life! bekijken. Werkelijk iedereen kon zo iets van zijn gading vinden en dat was ook te zien aan het gemêleerde publiek en vrijwilligersbestand. ‘Maar wellicht kan het programma volgend jaar wel een tandje minder,’ grapte Achterkamp. ‘We willen geen keuzestress creëren natuurlijk,’ knipoogde ze.

Naast de betoverend mooie zaaltjes in de Oude Beschuittoren waren ook de Fluxus-ruimtes en de ruimtes in de oude Koekfabriek tijdelijk ingericht als pop-up bioscoopzaal. Het hele terrein van de Verkadefabriek, ook wel de Oude Chocoladefabriek genoemd, werd zo één weekend lang omgetoverd tot een bioscoopparadijs, waarbij de Verskade fungeerde als warme ontvangstlocatie mét rode loper. Désirée Lookman van de Verskade was super enthousiast: ‘Een werkelijk prachtige filmprogrammering met heerlijke muziek hier in de Verskade. We zien al uit naar volgend jaar.’ Op zaterdagavond was aan de overkant van de Zaan De Fabriek afgeladen vol met een buffet verzorgd door Nur Culinair, gevolgd door een verrassend aanbod aan films en een steengoed optreden van het Mehmet Polat Trio. ‘Een superleuk en inclusief programma’, aldus horecaman  Pieter Grandiek, die op deze avond samen met het Zaans Film Festival en Filmtheater De Fabriek een totaalprogramma kon aanbieden.

Dance your Life

De zalen waren ook stampvol bij de denderende dans-/videoproductie Dance Your Life door een twintigtal jongeren uit Zaandam. Martin de Ruiter (Platform aan de Zaan) interviewde filmmakers tijdens Q & A-sessies in de Verskade en sprak Rilles Fraay en Caggie Gulum over hun project Dance Your Life, dat werd gemaakt in opdracht van het Zaans Film Festival. Zaanse jongeren en hun dromen stonden daarin centraal en deze intensieve bootcamp was voor de jongeren een goede kennismaking met de professionele danswereld. Caggie Gulum maakte samen met de jongeren de choreografie met als resultaat een ijzersterke dansshow van een ongeëvenaarde (en 100 procent Zaanse) danskwaliteit. ‘Deze jongeren hebben echt wat laten zien hier in Zaandam. Die ervaring nemen ze mee voor de rest van hun leven.’

De organisatie van het Zaans Film Festival begint meteen aan editie van volgend jaar. Film- en documentairemakers worden uitgenodigd contact op te nemen voor de editie 2020 via [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen