Zaterdag snuiven aan ‘Xtacy’ op de Gedempte Gracht

Foto: Twitter / Politie Gaasperdam

Bezoekers van de binnenstad van Zaandam kunnen er zaterdag 7 december via het ‘parfum Xtacy’ achter komen hoe XTC eigenlijk ruikt. De geur is ontwikkeld door het Openbaar Ministerie zodat mensen hem herkennen als ze in de buurt van XTC-productielocaties en drugsdumps komen en alarm kunnen slaan.

Een speciaal promotieteam laat het winkelend publiek zaterdag tussen 09:30 en 15:30 uur letterlijk snuiven aan de productie van harddrugs, ter hoogte van het Douglas-filiaal op de Gedempte Gracht. Ook burgemeester Jan Hamming gaat daar even langs. De productie van XTC en de dumping van gevaarlijk chemisch drugsafval veroorzaakt problemen voor de mens en in de natuur. Zaanstad heeft bij de bestrijding ervan de ogen, oren en neuzen van de inwoners en bezoekers hard nodig.

Veertien dumpingen

Ook Zaanstad en de rest van Noord-Holland krijgen in toenemende mate te maken met de problematiek van drugsproductie en -dumping. De afgelopen acht maanden hebben in de provincie veertien dumpingen van chemisch afval plaatsgevonden. Door inwoners kennis te laten maken met de kenmerkende (anijs)geur van XTC wil de gemeente hen aanmoedigen om bij vermoedens van dergelijke misdrijven de politie in te seinen. Hamming acht dat van groot belang: ‘De aanwezigheid van productie- en dumpinglocaties in de buurt van woningen en bedrijven is zeer gevaarlijk. Het risico op brand en ontploffingsgevaar is groot en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van mens en natuur. Criminelen die dit veroorzaken moeten aangepakt worden. Steun van inwoners is daarbij belangrijk.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen