Miljoenen provincie naar veiliger gemeentelijke wegen

Bijvoorbeeld de Wandelweg in Wormerveer wordt door veel bewoners als onveilig ervaren.
Bijvoorbeeld de Wandelweg in Wormerveer wordt door veel bewoners als onveilig ervaren.
Foto: Google Street View

De provincie steekt de komende vier jaar in totaal 39 miljoen euro in maatregelen om lokale wegen veiliger te maken door ze beter in te richten en investeert daarnaast in gedragsverandering van automobilisten en fietsers. Ook de verkeersveiligheid op de eigen N-wegen wordt nader bekeken.

Gedeputeerde Mobiliteit Adnan Tekin ziet vooral veel in maatregelen om afleiding in het verkeer tegen te gaan, maar er is ook aandacht voor infrastructurele verbeteringen en gedragsbeïnvloeding. Die richt zich op kwetsbare verkeersdeelnemers en op mensen die een groot risico vormen vanwege hun snelheid of doordat ze zijn afgeleid. Er komt bijvoorbeeld een campagne met de naam Doortrappen, gericht op de oudere fietser. Tijdens bijeenkomsten voor ouderen gericht op veilig fietsen is er extra aandacht voor verkeersveiligheid en tegelijkertijd het blijven gebruiken van de fiets.

Preventie als uitgangspunt

Essentieel aan de nieuwe verkeersveiligheidsaanpak is de risicogestuurde benadering. Dit houdt in dat er ingezet wordt op het voorkómen van ongevallen en niet pas achteraf in te grijpen. Per regio spelen er verschillende risico’s. Door deze benadering kunnen ze op de juiste manier worden aangepakt. De provincie streeft net als het Rijk naar nul verkeersslachtoffers, maar mensen zullen in het verkeer altijd fouten blijven maken. Niet elk ongeval kan worden voorkomen, maar elk slachtoffer is er één te veel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen