Wielklem doet per 1 januari zijn intrede

Foto: Wikimedia

De wielklem doet per 1 januari zijn intrede in Zaanstad. Hij zal vanaf volgend jaar worden ingezet voor voertuigen met een buitenlands kenteken waarvoor de parkeerheffing niet is betaald én voor auto’s van Nederlandse wanbetalers met vijf of meer openstaande parkeerboetes.

Die boetes zijn officieel naheffingsaanslagen voor een niet-betaalde gemeentelijke heffing en Zaanstad wil voorkomen dat mensen onder het betalen van deze belasting uitkomen. Als het aanbrengen van de wielklem niet door de eigenaar van de wagen wordt vergoed dan kan de auto weggesleept worden en lopen de kosten nog verder op. De eigenaar heeft in elk geval 24 uur de tijd om de portemonnee te trekken voordat de auto naar de opslag bij Hoogwout in Oostzaan wordt overgebracht. Daar blijft het voertuig maximaal dertien weken staan, afhankelijk van de waarde.

Rechtsgelijkheid

Voor buitenlandse voertuigen is het vaak lastig om openstaande boetes te innen omdat lang niet alle landen de gegevens van kentekenhouders (meteen) verstrekken. Dat scheelt de gemeente niet alleen inkomsten maar is ook niet bevorderlijk voor de rechtsgelijkheid tussen voertuigeigenaren, omdat het idee kan ontstaan dat sommige lakse betalers daar makkelijk mee wegkomen. De regeling voor auto’s met een Nederlands kenteken geldt ook voor wagens uit landen die wél efficiënt zijn met het delen van gegevens: België, Finland, Italië, Liechtenstein, Noorwegen, Zweden, IJsland, San Marino, Denemarken en Albanië. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen