Er werd altijd al gevochten door jongens, maar de mores veranderen

Foto: Twitter

Een filmpje op Twitter met twee vechtende jonge mannen dat gemaakt zou zijn in Zaandam leidde gisteren tot veel reacties. Uitsluitsel over de locatie kwam er uiteindelijk niet, maar was in dit geval ook minder belangrijk dan de aanleiding: de voorgangers over het kopschoppen in Gorinchem.

Over het voorval in Gorinchem is nog veel onduidelijkheid, maar getuigen vertelden aan Rijnmond.nl dat de aanleiding van de vechtpartij een gebeurtenis op de kermis zou zijn geweest, waar een jongen een meisje in haar bil zou hebben geknepen. De ‘kopschoppers’ zouden vervolgens verhaal zijn gaan halen bij de vriendengroep van de aangewezen dader, die zeggen dat van aanranding geen sprake is geweest. Het leidde allemaal wel tot een één-op-één-gevecht tussen de vriend van het meisje en de jongen die haar zou hebben geknepen. Nadat vrienden van de geslagen jongen zich ook met het gevecht bemoeiden, sloeg ook de rest van de groep jongens die verhaal kwam halen toe en liep de zaak finaal uit de hand.

 

 

 

 

 

 

 

De drie filmpjes van het geweld die massaal op sociale media gedeeld werden laten zien hoe een grote groep jongens minstens één en mogelijk meer anderen mishandelt in het Gijsbert van Andelpark. In een van de video’s is te zien hoe een uitgeteld slachtoffer in de struiken ligt en zelfs daar nog geslagen en getrapt wordt en er zelfs op hem gesprongen wordt. Niemand grijpt in, maar alles wordt door omstanders wel via de mobiele telefoon vastgelegd.

 

 

 

 

 

 

Vijf aangiftes

Afgelopen donderdag maakte de politie bekend dat er in totaal vijf aangiftes waren binnengekomen en dat alle slachtoffers rond veertien jaar oud zijn. Volgens de politie is uit onderzoek gebleken dat het bij het gefilmde geweld geen eenmalig incident betrof. Er zou bovendien sprake zijn van een grotere groep dan op de beelden te zien is en naar die ‘meelopers’ wordt nog onderzoek gedaan. Er zijn al wel verdachten in beeld, maar er zijn tot nu toe geen arrestaties verricht. 

Gemêleerd gezelschap

Burgemeester Reinie Melissant vertelde de NOS de afgelopen dagen met jongerenwerkers, scholen, Marokkaanse moskeeën, kerken en de politie gesproken te hebben. In tegenstelling tot wat op sociale media rondgaat, hebben de betrokkenen niet allemaal een Noord-Afrikaanse achtergrond, zegt zij. ‘Het is een heel gemêleerd gezelschap en echt niet alleen getinte jongeren. Er is een harde kern van jongeren die denken dat ze alles kunnen maken in de openbare ruimte. Dat is niet acceptabel en dat gaan we aanpakken.’ Een langdurige ruzie tussen twee groepen scholieren zou mogelijk ten grondslag liggen aan de uitbarsting van gewelddadig gedrag. Het gaat om leerlingen van verschillende middelbare scholen in de stad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen