Rijksmonument Westzaan voor één euro naar Stadsherstel

Foto: Google Street View

De gemeente wil het Rijksmonument aan de J.J. Allanstraat 119-121 in Westzaan voor de symbolische prijs van één euro verkopen aan Stadsherstel Amsterdam. Ook het perceel ten noorden ervan is bij die prijs inbegrepen. Het gaat om de voormalige bakkerij De Tarweakker van de familie de Jong en daarna Smit. De VVD trekt de wenkbrauwen op: wat is hier de bedoeling van?

De VVD vindt dat de Zaanse dorpen ‘onderhouden en verder ontwikkeld moeten worden in samenspraak met de bewoners en met respect voor de historische waarden’. Voor de VVD is het belangrijk om lokale initiatieven te faciliteren en tot stand te helpen komen, schrijft raadslid Rina Schenk in vragen aan het college. Zij vraagt zich af in hoeverre daarvan sprake is bij deze verkoop in Westzaan. Welke plannen heeft Stadsherstel met het pand? Is er op die plek een mogelijkheid om initiatieven vanuit het dorp te faciliteren en zo ja, welke zijn dat dan? Waren er meer gegadigden voor de aankoop van het pand? Hoe is de belangenafweging geweest?  

Google Street View

Die VVD zou ook in zijn algemeenheid graag meer duidelijkheid krijgen obet het beleid met betrekking tot de verkoop van gemeentelijk vastgoed. Zijn daar regels voor en hoe komen eventuele gegadiden er achter dat een pand op de markt is? En hoe zit het als de gemeente wil kopen in plaats van verkopen? Schenk vraagt meteen maar door naar de voorwaarden die worden gesteld aan de verkoop van bedrijfspercelen zoals op industrieterrein HoogTij.

Huis van de Geschiedenis

Het monument aan de J.J. Allanstraat 119-121 is een houten huis met twee bakstenen haakse zijvleugels: de één linkerachter en de andere rechtsvoor. De rechterzijvleugel is een eindgevel, die bekroond wordt door een fronton. De ingang van deze vleugel heeft een gesneden en gepolychromeerde bovendorpel met daarop het bouwjaar 1685 en de afbeelding van een paltrokmolen. Op de website Westzaanse Gemeenschap werd vorig jaar juni gemeld dat de Historische Vereniging zich graag zou vestigen in dit ‘pareltje’ van Westzaan: ‘Hoe mooi zou het zijn om hiervan ‘Het Huis van de Geschiedenis van Westzaan’ te maken. De wens bestaat om huiskamerconcerten te organiseren met een high tea, genietend van de prachtige tuin en wat al niet meer,’ aldus een bericht van de vereniging.

Loodverontreiniging

In het kader van de uitkoopregeling hoogspanningslijnen is in 2018 een verkennend bodemonderzoek verricht bij het monument, dat onder zo’n hoogspanningslijn staat. Daarbij werd in de bovengrond een zware loodverontreiniging aangetoond en in de ondergrond is een matige verhoging aan lood. Zou het pand ook in de toekomst een woning met tuin blijjven, dan werd sanering van de bovengrond geadviseerd. Bij een bestemmingswijziging zou dat niet in alle gevallen noodzakelijk zijn, afhankelijk van het toekomstige gebruik.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen