Hoe een postcode en huisnummer het woongenot kunnen verzieken

Foto: Pixabay

Na een verhuizing blij met een nieuwe postcode die gemakkelijk te onthouden is en nog een bijpassend huisnummer ook? Misschien gaat u daar na enige tijd wel anders over denken.

Motherboard wijdde er een verhelderend artikel aan, uitgaande van de fictieve postcode 1234 AB met het huisnummer 123. Een fictieve postcode, want de schrijfster van het artikel vond wel degelijk een ‘bewoonde’ combinatie, ergens in Noord-Holland, waar het leed niet te overzien is. Maar een bewoner van het hoekpand met vier appartementen wilde beslist niet met zijn echte postcode en huisnummer in de openbaarheid treden: elke aanleiding kan nieuwe ‘grappenmakers’ op ideeën brengen.

Softwaretesters

Wat Motherboard op een rijtje zet is een onthutsend verslag van de manier waarop echte mensen de dupe kunnen worden van een abstract digitaal en papieren systeem. De voor de hand liggende postcode met dito huisnummer blijkt namelijk veelvuldig te worden misbruikt – en niet alleen door softwaretesters die steeds weer dezelfde combinatie gebruiken bij het invullen van digitale formulieren.

Die wordt namelijk ook veelvuldig ingevuld door mensen die hun eigen gegevens niet willen gebruiken. Die spullen bestellen die ze niet willen.  Die facturen en aanmaningen de verkeerde kant opsturen om onder de betaling uit te komen. Die bij een ‘verhuisservice’ van nutsbedrijven niet het correcte oude adres invullen. En door personeel van callcenters dat tijdens trainingen vaak een adres moet invullen.

Het gevolg? Tot wel tien niet-bestelde pakketten aan de deur op een doorsnee zaterdag. Afsluitingen van telefoon, internet, gas, water en licht. Veel post geadresseerd aan ‘T. Test’ (van die callcenters, dus) en verder post voor ‘Arnold Schwarzenegger, Dagobert Duck en Piet Piemel’. Gekmakend. Maar die postcode veranderen, dat gaat niet zomaar.

Zaanse Ombudsman

Gemeentelijk Ombudsman Arre Zuurmond, die de gemeenten Almere, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Waterland, Weesp en Zaanstad bedient, ondervond dat in deze zaak maar weer eens. Met de privatisering van de postmarkt verdween de zeggenschap van de staat over de toewijzing van postcodes: die is nu in handen van PostNL, maar dat bedrijf gaf niet thuis.

Samen met de burgemeester is uiteindelijk een andere oplossing bedacht. Omdat het een hoekhuis is, kan het adres gewijzigd worden naar de aanliggende straat. Op papier zijn de bewoners nu verhuisd. De postcode bleef dezelfde, maar de fatale combinatie met het huisnummer bestaat niet meer.

Uit Motherboard: ‘De overlast is daardoor iets verminderd. Maar afgelopen december merkte bewoner Fransen opnieuw dat zijn energieabonnement zomaar was beëindigd. Voorlopig is dit hoekhuis nog niet van zijn problemen af. ‘Mij is verteld dat het nog tien jaar kan duren voor ons oude adres uit alle administraties is verdwenen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen