Sanna Munnikendam flink onder vuur, maar mag blijven

De wethouder in de gemeenteraad.
De wethouder in de gemeenteraad.
Foto: Screenshot livestream gemeenteraad Zaanstad

De motie van wantrouwen tegen D66-wethouder Sanna Munnikendam haalde het gisteravond niet en dat was ook niet te verwachten, al zijn er wel veel dossiers die in haar handen maar niet tot een goed einde willen komen. Het zou Zaanstad ook op een potsierlijke manier op de kaart hebben gezet: op dezelfde avond één wethouder naar huis sruren en twee nieuwe in het stadhuis verwelkomen. Dat is zelfs in notoir moeilijk bestuurbare gemeenten als Den Helder nog nooit gebeurd.

Munnikendam blijft dus, omdat uiteindelijk alleen indiener POV haar weg wilde stemmen met de steun van de PVV. Hans Krieger keerde terug namens de VVD en Wessel Breunesse zorgt vanaf nu voor de GroenLinkse stem in het college. Was Munnikendam gesneuveld, dan was de coalitie haar meerderheid nog voor het aantreden van twee nieuwe wethouders alweer kwijt geweest, Maar zover kwam het dus niet, al zijn ook de SP, Democratisch Zaanstad, Liberaal Zaanstad en de Partij voor de Dieren geen fan van de wethouder van onder andere Cultuur.

Serie missers

In die portefeuille zitten onder andere de Zaanse Schans met de voortdurende richtingenstrijd, de gewenste komst van een dependance van het Zaans Museum naar de binnenstad van Zaandam waarin het voormalige KPN-gebouw aan het Krimp een nog onduidelijke rol speelt en de rel bij de Stichting Monet met een opgestapte voorzitter. Daarnaast is Munnikendam het politieke gezicht van de omstreden biomassacentrale, ligt de proef onder haar regie met de afvalinzameling in Saendelft onder vuur en is de ruzie bij De Fabriek dan wel bijgelegd, maar wel met een prijskaartje van 100.000 euro per jaar voor de gemeente. Fractievoorzitter Harrie van der Laan deed daar ook nog de niet-nagekomen belofte over de hondenbelasting maar bij.

Zijn collega Peter van Haasen van de PVV had nog twee extra grieven: de traag op gang gekomen informatie over de gevolgen van de crisis bij afvalverwerker AEB en de invoering van de toeristentaks op de Zaanse Schans. Marianne de Boer van LZ zei de verbinding van de wethouder met de bevolking te missen, waarmee ze het voortdurend aan de stok lijkt te hebben. Melchior Mattens van de PvdD wilde ‘eventueel luisteren naar een belofte van beterschap’, terwijl Jos Kerkhoven van DZ ‘teleurgesteld’ was maar nog niet naar het zwaarste middel wilde grijpen. Patrick Zoomermeijer (SP) zei in dubio te staan, maar ook hij gaf Munnikendam na haar reactie nog een laatste kans.

Munnikendam vond ‘het jammer’ dat ze kennelijk ‘rechtstatelijk’of ‘afstandelijk’ overkomt, maar gaat haar best doen om meer vertrouwen te kweken – zowel in de raad als bij de bevolking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen