Nieuwe centrale meldkamer in Haarlem officieel geopend

Foto: Twitter / Steven van de Looij

De nieuwe meldkamer aan de Zijlweg 200 in Haarlem die de voormalige meldkamers in Zaandam, Alkmaar en Haarlem vervangt is gistermiddag officieel geopend. De Koninklijke Marechaussee sluit in 2020 nog aan. Het is de derde meldkamer van de tien die worden aangesloten op het landelijke ICTnetwerk voor noodoproepen. Hij is al sinds mei in gebruik.

Om nu en in de toekomst burgers in nood sneller en efficiënter te kunnen helpen en de hulpdiensten beter te faciliteren moeten de meldkamers toekomstbestendig en goed voorbereid zijn. Ambulancezorg, brandweer, Marechaussee en politie krijgen één landelijk netwerk van tien samenwerkende meldkamers, die elkaars taken kunnen overnemen als dat nodig is en 24/7 beschikbaar en bereikbaar zijn. Dit landelijke netwerk moet begin 2023 operationeel zijn, nadat de voorbereiding niet bepaald op rolletjes liep. De voormalige Zaandamse meldkamer bij het Prins Berhardplein die al in juni 2018 verlaten werd staat nog steeds leeg.

Meer kwaliteit

Het doel van de samenvoegingen is ‘meer veiligheid door uniforme landelijke kwaliteit, verbetering van de bereikbaarheid tijdens piekbelasting, meer uitwijkmogelijkheden in geval van uitval, betere informatie-uitwisseling tussen diensten en regio’s en betere dienstverlening voor de burger’. De burgemeesters Jan Hamming van Zaanstad, Hans Romeyn van Heiloo en Frank Dales van Velsen zijn de bestuurlijk portefeuillehouders.

De burgemeesters Jan Hamming, Frank Dales en Hans Romeijn, portefeuillehouder van de korpsleiding Liesbeth Huyzer en Hoofd Meldkamer Noord-Holland Anke Kortenray verrichten samen de opening.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen