Schoner water en droge voeten kerntaken van hoogheemraadschap

Claude Monet: Molens in het - waterrijke - Westzijderveld.
Claude Monet: Molens in het - waterrijke - Westzijderveld.
Foto: Wikimedia

Het werken aan schoon water behoort tot de basistaken van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Middels een prijsvraag worden gebruikers van dat water nu aangespoord om met ideeën te komen om de waterkwaliteit nog verder te verbeteren.

Iedereen kan een idee insturen: scholen, bedrijven, organisaties of een individu. Zolang het maar over schoon water gaat. Denk bijvoorbeeld aan een specifiek spel over schoon water en schoonmaakacties, aan het maken van vlogs met een wedstrijdelement of aan een kunstproject waarbij dit thema centraal staat. Het is aan jou.

Een deskundige jury buigt zich over alle inzendingen en kiest een eerste en tweede prijs in de categorie ‘Volwassenen’ en in de categorie ‘Jeugd’. Daarnaast stelt de jury een top 10 samen van voorstellen die aan de hand van een online stemronde meedingen naar de publieksprijs. Deze winnaar wordt gekozen door de deelnemende inwoners uit het HHNK-gebied, waaronder die van Zaanstad.

Nu klimaatverandering de krantenkoppen beheerst, de zeespiegel stijgt en extreme weersomstandigheden – zoals gisteren in Coverack in Engeland, moet het waterschap zich ook meer en meer concentreren op een toekomstscenario waarin droge voeten niet langer vanzelfsprekend zijn. Vorig jaar werd uitgebreid stilgestaan bij de watersnoodramp die in 1916 ook onze gemeente trof, maar de vraag is nu of een dergelijke gebeurtenis in de toekomst altijd te voorkomen is.

Beelden van de watersnoodramp in 1916 in Zaandam. Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De vier Noordkopgemeenten, HHNK en drinkwaterbedrijf PWN ondertekenden op 5 juli de Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie en gaven daarmee aan gezamenlijk naar oplossingen te willen zoeken voor dat deel van het bergingsgebied. De zes partijen maken concrete afspraken om de Noordkop klimaatbestendig te maken en willen hiermee onderstrepen dat zij de aanpak van de grote watervraagstukken in het stedelijk gebied serieus nemen en bereid zijn gezamenlijk naar oplossingen te zoeken.

Met Zaanstad is zo’n intentieverklaring er nog niet, maar wat er wel is is een speciaal lespakket om het gevaar van een ernstige overstroming in hun omgeving onder de aandacht te brengen van Zaanse scholieren. Aardrijkskundeleraar Adwin Bosschaart ontwikkelde het lesmateriaal om hen aan het denken te zetten over de kwetsbaarheid van Nederland ten aanzien van overstromingen, met een speciale versie voor de Zaanstreek en Waterland. Het lespakket won in 2015 de Waterschapsinnovatieprijs.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal omvat zeven lessen en is bedoeld voor de 3e klas havo/vwo. De inhoud heeft betrekking op de opeenvolging van gebeurtenissen tijdens een overstroming (hoogwater > dijkdoorbraak > overstromingswater > gevolgen > preventie en rampenbestrijding).

Centraal staat een webapplicatie waarmee leerlingen kunnen verkennen wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken in de eigen omgeving: de overstromingsrisicoatlas. Op een digitale kaart kunnen ze klikken op dijken en zien hoe het achterliggende land in de loop van enkele uren of dagen onder water loopt. In het bijbehorende lesmateriaal zijn ook historische kaarten, oude foto’s en verhalen opgenomen over overstromingen in het verleden. Maar ook veldwerk op en rond de dijk maakt er deel van uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen