Brand in cel gevangenis Westzaan snel onder controle

Foto: PxHere

Een gedetineerde heeft gisteravond brand gesticht in zijn cel in de gevangenis van Westzaan en daarbij rook ingeademd. De man is ter plekke door ambulancepersoneel nagekeken en hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

De brandweer had het vuur dat rond 20:00 uur ontdekt werd snel onder controle. Er zijn met enige regelmaat brandmeldingen in het Justitieel Complex Zaanstad. Gedetineerden mogen rookwaren en aanstekers of lucifers in hun cel hebben omdat de wet die als hun privé ruimte beschouwd, waarin het rookverbod dat in de rest van het complex geldt niet van toepassing is. Dat zou een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer betekenen. Het zouden vooral gedetineerden met een psychische aandoening zijn die in hun cel brand veroorzaken.

Beperkingen

Dat een cel is uitgezonderd van het wettelijke rookverbod betekent niet dat het roken daar altijd en in alle gevallen moet worden toegestaan. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming was bijvoorbeeld de beslissing van de directeur van een inrichting om het roken in cellen tussen 20:30 uur en de volgende ochtend  te verbieden met het oog op de brandveiligheid niet onredelijk of onbillijk. In gevangenissen wordt bij plaatsing in een meerpersoonscel rekening gehouden met het rookgedrag van de bewoners. In beginsel worden niet-rokende gedetineerden niet bij rokers geplaatst als de niet-rokende partij daar bezwaar tegen maakt. Er moet bovendien altijd worden gepoogd om te voorkomen dat rokende gedetineerden overlast veroorzaken voor andere gevangenen en voor het personeel. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen