Weerextremen drijven premies woonverzekeringen snel op

Foto: Pixabay / Klimkin

Extreem weer drijft de premies voor woonverzekeringen op. Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat consumenten de afgelopen vier jaar 25 procent meer zijn gaan betalen voor gecombineerde opstal- en inboedelverzekeringen.

Droogte, hitte, hagel en stortbuien hebben met name de afgelopen twee jaar voor prijsstijgingen gezorgd. Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft de bevindingen, maar zonder percentages te noemen. Jaarlijks vergoeden verzekeraars zo’n 360 miljoen euro aan schades als gevolg van slecht weer. De premies van inboedelverzekeringen zijn sinds 2015 met dertien procent toegenomen en de premies van de pakketverzekeringen met 25 procent, aldus Suzan Samson van Independer. De vergelijkingssite voerde het onderzoek uit op verzoek van het radioprogramma Argos.

Funderingen

Met name de droogte zorgt al voor extra problemen in de Zaanstreek met zijn vele houten paalfunderingen onder de oudere huizen. Ingenieur Dick de Jong van het Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek krijgt echter schademeldingen uit gebieden in Nederland waarvan hij het ‘helemaal niet verwacht,’ vertelde hij aan Argos: de zandgronden, in Brabant, Overijssel en Utrecht. Ook daar staan de woningen op houten palen die bij een laag grondwaterpeil droog komen te staan en gaan rotten. De Jong: ‘Als die tien jaar droog staan, dan zijn ze kapot, dan zijn ze op.’ Volgens De Jong lopen ongeveer een miljoen woningen het risico op funderingsschade. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen