Een gezonde bevolking moet evenveel stappen maken

Gemiddeld aantal stappen ter dag, van veel (blauw) naar minder (rood).
Gemiddeld aantal stappen ter dag, van veel (blauw) naar minder (rood).
Foto: stanford.edu

Nederlanders behoren tot de actiefste volkeren ter wereld en het verschil tussen de meest energieke en meest luie mensen is er relatief klein. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse Stanford-universiteit ontdekt na een vergelijkend onderzoek dat meer dan 700.000 mensen in 111 landen omvatte. Dat is bemoedigend nieuws in de strijd tegen overgewicht.

De wetenschappers verzamelden hun gegevens via de Argus fitness app van Azumio en ontdekten zo dat de inwoners van Hongkong van alle deelnemers de meeste stappen per dag zetten (gemiddeld 6800) en dat het Chinese gebiedsdeel ook bovenaan staat wat betreft de ongelijkheid in activiteit: de stad scoorde op een Gini-index 22,2. Nederland kwam wat dat laatste betreft uit op de tiende plaats met 26,1 (ex aequo met Spanje) of zelfs op plek acht, omdat voor ons ook andere landen met dezelfde score eindigden.

Op de laatste plaats in een lijst met 46 landen waar meer dan 1000 mensen werden gevolgd eindigt Saudi-Arabië (32,5), voorafgegaan door Australië (30,4) en Canada, Egypte en de Verenigde Staten (alle drie 30,3). Nederland wordt voorbijgestreefd door China (24,5), Zweden (24,6), Zuid-Korea (24,7), Tsjechië en Japan (24,8), Singapore (24,9) en Noorwegen en Oekraïne (25,2).

Miljoenen doden

Het aantal mensen dat wereldwijd jaarlijks sterft als gevolg van te weinig lichaamsbeweging wordt geschat op 5.300.000. Wat de Stanford-onderzoekers onder meer ontdekten is dat het verschil tussen veel en nauwelijks bewegende landgenoten meer zegt over de risico’s op overgewicht in een samenleving dan uitgaan van een gemiddelde. Hoe kleiner het verschil, des te minder te dikke mensen.

 

Lichaamsbeweging, obesitas, overgewicht, stappen tellen

Met name vrouwen dragen volgens de studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, bij aan een hogere bewegingskloof: in stedelijke gebieden die uitnodigen tot wandelen worden de verschillen in getelde passen opeens kleiner bij alle leeftijdsgroepen, seksen en gewichtscategorieën (op basis van de body mass index), maar is de impact op de lichaamsbeweging het grootst bij vrouwen.

Zaanstad

De resultaten laten volgens onderzoeker Jennifer Hicks duidelijk zien dat het ontwerp van steden en de mate waarin ze aantrekkelijk zijn voor voetgangers invloed heeft op de gezondheid van de inwoners. Dat is ook voor Zaanstad een belangrijk gegeven, nu het stadshart van Zaandam een nadere invulling gaat krijgen. Waar in Nederland met name luchtverontreiniging, geluidsoverlast en veiligheid een rol spelen bij besluiten om stadscentra en woonwijken autoluw te maken, is er dus ook een direct verband met lichaamsbeweging en het risico op overgewicht en obesitas.

De gemeente Zaanstad is een van de deelnemers in een project van Care for Obesity dat kinderen met (extreem) overgewicht moet helpen om af te vallen. Sinds 1 februari bouwen Zaanstad, Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Oss en Smallingerland met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan een model (Factsheet_proeftuinenproject_april_2017. pdf) dat eind volgend jaar klaar moet zijn. Wellicht kunnen de uitkomsten van de Stanford-studie – of de wijze van onderzoek – daarin ook een rol spelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen