Reizen met de trein heeft overal zo z’n eigenaardigheden

Het stationsgebouw in Zaandam in 1900.
Het stationsgebouw in Zaandam in 1900.
Foto: www.stationsweb.nl

Wanneer wij over treinen lezen gaat het vaak over vertragingen, drukte en, op de Zaanlijn, over Sprinters die Uitgeest niet halen en bij Wormerveer rechtsomkeert maken, om reizigers op dat station in wanhoop achter te laten, wachtend op de volgende kans.

In deze zomermaanden met zovelen onderweg in een al dan niet ver buitenland, nemen we ook maar eens kijkje over de grens: in Denemarken wordt ernstig overwogen de catering terug te brengen na een succesvolle proef. In alle treinen en niet, zoals in Nederland, op een beperkt aantal langeafstandstrajecten.

Trolleys

De Deense nationale spoorwegmaatschappij DSB schafte haar versie van onze trolleys met koffie, thee, frisdranken, broodjes, koek en snoepgoed in 2014 af – ruim een decennium nadat de NS met die verliesgevende service stopte. In 2003 kochten in Nederland op een al sterk gereduceerd aantal trajecten nog zo’n 20.000 reizigers dagelijks iets bij de railtenders, zoals de verkopers inmiddels waren gaan heten. Hier waren er daarna experimenten, zoals dat met rugzakken met koffie op het traject Amsterdam-’s Hertogenbosch, die later leidden tot de jongeren die bij Railcatering een bijbaan hebben op verschillende Intercitytrajecten.

De Denen namen ook al geen genoegen met het afscheid van hun versnaperingen in de trein en hoewel de trolleys niet terugkomen, is een alternatief zo succesvol gebleken dat wordt overwogen alle treinen ermee uit te rusten: vaste verkoopbalies met een beperkt assortiment: koffie, noten en de in het land bijzonder populaire marsepeinrepen – ofwel marcipanbrød. Reizigers moeten er zelf naar toe lopen, maar kunnen onderweg wel wat bestellen en hoeven niet op het karretje te wachten.

Omzetgroei

Eerder was al wel een ‘snackzak’ te koop bij DSB, maar sinds de nieuwe balies open zijn is de omzet volgens een woordvoerder spectaculair gestegen: tien keer over de kop. Er is bij de nieuwe werkwijze geen extra personeel nodig: de verkooppunten worden bemand door werknemers die toch al in de trein zijn.

Bij de NS zijn ze inmiddels tevreden met hun ambulante verkopers – en die verkopers blij met de Nederlandse Spoorwegen – op Intercitytrajecten kriskras door Nederland en op de treinen van NS Hispeed, ook al zijn op veel grotere stations legio mogelijkheden om de innerlijke mens te versterken. Bij reizigers is de ontvangst wisselend en met name in drukke treinen zijn de wandelende minibars niet altijd geliefd.

Station Zaandam

Station Zaandam komt er wat bekaaid af als het gaat om catering. Hoewel het in een compleet op de schop genomen stadshart staat, is de entree voor treinreizigers geen  voorziening die bezoekers een verwachtingsvol gevoel geeft. En bij vertrek is er ook weinig te halen. Het horeca-aanbod is minimaal:

  • Kiosk
  • Snoep- en frisdrankautomaat
  • Smullers

Wanneer u een langere reis moet maken is het dus maar te hopen dat er Railcatering in de trein aanwezig is. Die is in de dienstregeling 2017 te vinden op de volgende trajecten

  • Utrecht – ‘s-Hertogenbosch – Eindhoven (treinserie 800/ 3500)
  • Utrecht – Veenendaal-De Klomp / Ede-Wageningen / Arnhem (serie 3000 / 3100)
  • Utrecht – Zwolle (serie 500 / 600)
  • Zwolle – Almere Centrum (serie 700 / 1800)
  • Zwolle – Deventer (serie 3600)
  • Deventer – Apeldoorn – Amersfoort – Utrecht / Hilversum (serie 1600 / 1700)
  • Rotterdam – Schiphol (serie 900, Intercity direct)
  • Rotterdam – Roosendaal (serie 2200)
  • Rotterdam – Breda (serie 1100)
  • Rotterdam – Antwerpen-Centraal (serie 9200, Beneluxtrein)

Bij verstoringen in de treindienst wordt soms uitgeweken naar andere routes en treinseries. Op weekenddagen worden extra treinen bediend, zoals die treinen tussen Amsterdam en Den Helder en tussen ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen.

Oh ja: die gestrande reiziger op station Wormerveer, die kan doordeweeks tot 13:30 uur terecht in de Kiosk voor een opwarmertje of een snack. In het weekeinde is die voorziening dicht.

Klik hier voor meer stationsfoto’s op www.stationsweb.nl

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen