Amsterdamse aanpak betalingsregelingen voorbeeld voor GL, Denk en PvdA

Foto: Pixabay / Kalhh

De PvdA, GroenLinks en Denk vinden dat Zaanstad het voorbeeld van Amsterdam moet volgen en met bedrijven als internetproviders, verzekeraars en incassobureaus moet afspreken dat die direct akkoord gaan met betalingsregelingen voor klanten die in het rood staan. De grote buur is dat overeengekomen met 30 bedrijven en hoopt zo te voorkomen dat inwoners steeds dieper in de puree raken doordat procedures zich maar blijven voortslepen.

Zaanstad wil extra aandacht geven aan armoede en de aanpak van schulden en zich met vergelijkbare afspraken richten tot zorgverzekeraars, woningcorporaties en uitvoeringsinstanties van het Rijk. Ook de gemeente zelf wil bij betalingsachterstanden van lokale belastingen eerder tot een effectieve oplossing komen, via een hechtere samenwerking met het Jeugdteam, het Straathoekwerk, het Jongerenloket en scholen of werkgevers. Amsterdam trekt het nog breder en de betrokken 30 bedrijven hebben er toegezegd voortaan meteen akkoord gaan met de regeling die een schuldhulpverlener overeenkomt met de klant die betalingsachterstanden heeft. Een nieuwe onderhandelingsronde is dan niet nodig, waardoor vaart kan worden gemaakt met de afbetaling.

Voor Zaanstad is dit een mooi moment om aan te haken, vinden de drie partijen. Ze vragen het college of dat bereid is om aansluiting te zoeken bij het hoofdstedelijke initiatief en op welke termijn dat eventueel zou kunnen worden geregeld. Daarnaast zijn er mogelijk ook nog specifiek Zaanse schuldeisers die zouden kunnen worden benaderd om mee te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen