Bewoners Rooswijk verliezen zaak restafvalbak bij Raad van State

De siruatie vóór de plaatsing van de omstreden container.
De siruatie vóór de plaatsing van de omstreden container.
Foto: Google Street View

Al voor de tweede keer hebben inwoners van Zaanstad bij de Raad van State tevergeefs protest aangetekend tegen de plaatsing van een ondergrondse container voor restafval. De bak mag van ’s lands hoogste bestuursrechter op de huidige plek in de Maurice Ravèlstraat in Zaandijk blijven staan, net als al eerder die op de hoek van de Parklaan en de Noorderhoofdstraat in Krommenie.

Op 16 oktober vorig jaar wees het college de locatie in Rooswijk aan nadat eerder plaatsing tussen de huisnummers 86 en 88 voorzien was. Daar bleek op een inloopavond echter veel verzet tegen te bestaan en besloten werd dat de containers niet in een dichtbebouwde omgeving moesten worden geplaatst maar meer bij de aan- en afvoerwegen van de wijk. De nieuwe plek stuitte weer bij andere bewoners op bezwaren, maar de gemeente hield voet bij stuk. De bezwaarmakers vrezen dat de restafvalcontainer geluidoverlast voor mens en dier veroorzaakt, dat ernaast geplaatst afval meeuwen en ratten zal aantrekken, dat er meer verkeer door de straat komt en dat zwerfafval het op vijftien meter afstand gelegen natuurgebied Guisveld in zal waaien.

Alternatieven

Voorgesteld werden alternatieven, die echter volgens de gemeente geen van alle geschikt waren: de Benjamin Brittenstraat 103-105 niet vanwege de aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond en de locaties ter hoogte van De Stee en de Benjamin Brittenstraat 137-139 niet omdat ze te dichtbij een andere container liggen. Daardoor zou de loopafstand voor een aantal bewoners te groot worden. Het pleintje tussen de Igor Strawinskystraat en de Maurice Ravèlstraat viel af omdat de vuilniswagen dit plein alleen achteruit kan bereiken en verlaten, wat een onveilige situatie oplevert. De hoek van de Igor Strawinskystraat naast huisnummer 55 was volgens het college in principe geschikt, maar niet beter dan de door haar aangewezen locatie. Het voorstel om de hele verdeling door de wijk op de schop te nemen zodat De Stee en de Benjamin Brittenstraat 137-139 wél een geschikt alternatief zouden zijn ging het college ter ver.

De Raad van State moest de vraag beantwoorden of het college in redelijkheid tot de door haar gemaakte keuze kon komen na het afwegen van alle belangen en meent van wel. B & W stelden dat er weinig tot geen overlast door afvaldumpingen zal zijn omdat de container alleen met een afvalpas kan worden geopend. Dat lijkt een curieuze stelling, maar hij werd onderbouwd door een rapportage van de resultaten van 120 steekproeven in de hele wijk van januari tot en met juni 2019, waarbij slechts drie maal afval naast een container werd gevonden. Ook zit er een automatisch storingssysteem in de container zodat bij een storing of een volle container HVC direct actie kan ondernemen, aldus het college. Verder zijn de bakken voorzien van zwerfvuilklepjes voor klein afval. Dat alles maakt dat ‘het college zich in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat eventuele hinder als gevolg van zwerfafval binnen aanvaardbare grenzen zal blijven,’ aldus de uitspraak.  

Hinder aanvaardbaar

De Raad oordeelde verder dat het met de verkeersaantrekkende werking wel mee zal vallen: doordat groente-, fruit- en tuinafval, papier, plastic, blik en pakken aan huis worden opgehaald en textiel en glas naar verzamelcontainers moeten worden gebracht zal de hoeveelheid overgebleven restafval klein zijn. Bovendien is de verwachting dat bewoners dit afval verspreid over de dag en te voet zullen wegbrengen en zelden ’s nachts. In het rolsysteem van de klep zitten rubberen dempers die geluidhinder tot tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen